Майки на деца с увреждания от Русе връчиха на бившата депутатка от „Атака“ Калина Крумова писмо със законодателни мерки за облекчаване на живота на семействата им. Ако искаме да има изход от демографската криза, трябва да се погрижим както за здравите, така и за болните деца, откликна Крумова.
Срещата в четвъртък вечерта бе организирана от „Евромайки“ - част от движението на Николай Бареков „България без цензура“. На нея Анета Неделчева, майка на момче с аутизъм, сигнализира, че има опасност единственото в Русе помощно училище „Петър Берон“ да бъде закрито. Вчера директорът на училището Петър Топчев категорично отрече такава заплаха.
Преди дискусията за мерките срещу демографската криза лекция изнесе проф.Петър Иванов от русенския Център за демографска политика /ЦДП/, който за пореден път разви тезата си, че България е изправена пред тотална катастрофа.
Вчера ЦДП изпрати отворено писмо до здравния министър Таня Андреева, в което я порицава за некомпетентни изявления по повод демографската ситуация и се противопоставя на идеята й да се създаде Център за демографска политика и асистирана репродукция. Такъв има от 5 години и ви призоваваме да преосмислите решението си, за да не се изкушим да създадем свой филиал „Министерство на здравеопазването“, пишат от ЦДП.