Без реален резултат приключиха вчерашните преговори между ръководствата и синдикатите на трите топлофикации на въглища, енергийното министерство, КЕВР и НЕК. Всички предложения за промени в приетия наскоро Закон за енергетиката, за отлагане на неговото действие до началото на новия ценови период 1 юли и т.н. бяха отхвърлени и така вероятността централата да спре в близките седмици и Русе да остане без топла вода се увеличава. Очаква се около 5 април квотата от 117 000 мегавата високоефективна комбинирана електроенергия, която се изкупува от НЕК на преференциални цени, да се изчерпи. След това централата трябва да избере дали да работи на загуба или да спре.
Министър Теменужка Петкова се съгласи, че за въглищните централи положението е най-сложно, но не предложи никакви решения. Пращат ни на свободен пазар, където не можем да продаваме, каза съпредседателят на КНСБ в „Топлофикация Русе“ Любомир Керимов. Според него вече е сигурно, че служителите в ТЕЦ-овете в Русе, Перник и Сливен ще започнат ефективни протести, най-вероятно от началото на следващата седмица.
Може би няма да се ограничим в блокиране на Дунав мост за час, а ще търсим и по-действени средства. Ще ни подкрепят и други предприятия от региона, и от националните синдикални организации, каза Керимов.