Индивидуалните разрешителни за внос на части за производство на боеприпаси и износ на готова продукция на „Дунарит“ АД са върнати от Междуведомствената комисия, съобщи вчера за „Утро“ изпълнителният директор на военния завод Кръстю Кръстев. Документите са пристигнали в дружеството в 17.30 часа в понеделник, но времето, което остава до 29 март, не е достатъчно да се организира четвъртият планиран експорт на готова продукция за американския партньор на „Дунарит“, за който през този месец трябваше да отпътуват още три експедиции.        
Оттук нататък продължаваме напред, посочи Кръстев.
От вчера предприятието е започнало да договаря нови графици с контрагента за доставка на договорената продукция и когато всичко е готово, ще се осъществят износите.
До конфузната ситуация с провалените четири експедиции през март се стигна, след като Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към Министерски съвет спря лиценза на „Дунарит“ за внос, износ и трафик на оръжия на 25 февруари за четири месеца. Ръководството на военния завод пусна жалба до Софийския административен съд, който миналия четвъртък реши индивидуалните разрешителни да се върнат на предприятието, за да не се спира работата му до изясняване на казуса. Междуведомственият съвет отказа да обжалва решението и то влезе в сила от понеделник вечерта. Лицензът също остава в сила до окончателното произнасяне на съда или докато срокът му изтече. Крайната му дата е 26 юли тази година, уточни Кръстю Кръстев.
Вчера официално се представи и новият собственик на военния завод „Люксембург инвестмънт къмпъни 33“ /“LIC33“/, който заяви, че вече притежава четири от най-апетитните фирми на банкера Цветан Василев - „Виваком“, „Дунарит“, мултиплекса „Фърст Диджитал“, „Национално управление радиотелевизионни станции“ /“НУРТС“/ и аерофирмата „Авинамс“.
Сделката това сме ние, основните играчи и зад нас не стои никой, заяви на брифинг в столичния хотел „Хилтън“ Пиер Луврие, председател на УС на „LIC33“ и инвеститор, специализирал в частен капитал в затруднено положение в продължение на 15 години.
Според презентацията групата „LIC33“ включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании.
Освен Пиер Луврие в брифинга участваха генерал Бертран Кавалие, работил с екипа си във всички съдебни разследвания, свързани с инвестициите на „LIC33“, Брус Бауер, управляващ съдружник с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа, и Жан Жакобе, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.
Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа, продължи Луврие. И още: счетохме, че страната може да гарантира частната собственост и върховенството на закона. Знаете, че за всички е ясно, че страната минава през труден период и ние имаме опит във финансовите затруднения, дойдохме тук и да покрием дълговете на компанията. Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. 
Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора, заяви Брус Бауер и увери че „продавачът /Цветан Василев - б.р./ не участва в сделката - той изцяло продава активите си“.
По-късно пресцентърът на Министерския съвет разпространи позицията на правителството.
„Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз, се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.
Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях“, заявяват от кабинета „Борисов“.