Подписка сред абонатите на „Топлофикация“ за запазване на доставките на топла вода и през лятото разнасят инкасаторите на дружеството, научи „Утро“. Граждани, положили вече подписа си, бяха шокирани от възможността да бъдат лишени от голямото удобство и да бъдат принудени да си купуват бойлери. Според служителите на „Топлофикация“ обаче тази възможност продължава да бъде съвсем реална и ако нищо не се промени, горещата вода може да секне още следващия месец.  
Както „Утро“ писа, промените в закона за енергетиката правят продажбата на топла вода  в летните месеци нерентабилна за „Топлофикация Русе“. Това е така, защото тогава потреблението на топлоенергия е много малко, а котлите на ТЕЦ-а не могат да дават под 25 мегавата и този проблем стои пред всички централи на въглища. Досега дружеството получаваше компенсации, тъй като цялата произведена при подгряването на водата електроенергия се изкупуваше от НЕК на преференциална цена. С промените в закона обаче вече ще се изкупува само високоефективното производство на ток или единствено съответстващото на произведената топлоенергия, която при изключено парно е 5-8 мегавата. Останалата електроенергия трябва да се реализира на свободния пазар, където цените са под себестойността на произведената енергия.
С подписката ще бъде сезиран омбудсманът Константин Пенчев. Тя ще се използва и като аргумент в трудните преговори с Комисията по енергийно и водно регулиране и управляващите. Основното искане е за отлагане действието на приетите промени в закона, така че да има достатъчно време за преустройство на поне един котел, който да гори газ или биомаса. Както научи „Утро“ работата в тази посока вече е започната, но необходимото технологично време е около година и половина. Тогава котелът ще може да гори, давайки мощност от порядъка на 8 мегавата, което ще позволи производството на енергия да бъде рентабилно.