БМВ Х5 с регистрационен номер Р 2201 ВК е използвано в кървав атентат на групировката Ислямска държава, съобщи Ангел Бадънков от Сектора за борба с кражбите на коли в СДВР.
Автомобилът е изнесен за Сирия от живял в Русе арабин, където следите му се губят. Кадри с луксозния джип са пуснати в световния видеообмен от най-влиятелната телевизия в Арабския свят „Ал Джазира“. Коментарът на медията е, че на 10 септември 2014 година автомобилът е ползван при бомбения атентат, в който са убити Хасан Aббоуд, водач на една от най-мощните бунтовнически групи в Сирия Aхрар ал-Шам и десетки други командири по време на среща на високо ниво за общи действия срещу Ислямска държава.
У нас веднага е разпоредена проверка на автомобила, която областната полицейска дирекция в Русе започва на 11 септември. На 30 октомври преписката е изпратена в Районната прокуратура с мнение за прекратяване поради липса на престъпление.
Джипът е собственост на арабин, който не е подал жалба за кражба, нито го е обявил за издирване. Предположенията са, че собственикът го е изнесъл в Сирия, където следите му се губят. Но в случая няма нарушение на българското законодателство и работата на полицията приключва.
Според медийни публикации луксозното БМВ с номер Р 2201 ВК е принадлежало на регистрираната в Русе румънска фирма „Смарт Трейдинг 2011“ ЕООД, създадена от Роберт-Жан Дякону на 16 декември 2011 година с 10 лева капитал.
Това е една от десетките румънски фирми, които се регистрират в Русе, за да продават автомобили с български номера на чужденци, които впоследствие ги карат в чужбина, най-често в Румъния, и за тях не се плащат нито данъци, нито застраховки. Последното появяване на джипа в информационните масиви е на 4 април 2013 година, когато за него е сключена едногодишна застраховка „Гражданска отговорност“ в ЗК „Лев Инс“.
Собственик на „Смарт Трейдинг 2011“ е Роберт-Жан Дякону, който е посочил като седалище тихата уличка близо до хотел „Рига“ „Проф.Васил Арнаудов“2, а като форма за контакт електронен адрес: [email protected]. На посочения адрес има триетажен жилищен блок, в който никой не е чувал нищо за Дякону. Там наистина има офис на фирма, но тя е „Икоконсулт“ и е собственост на жена от Русе.