Работещите в „Топлофикация Русе“ готвят нови протести, като дори заплашват работата на централата да спре още през април. Вчера председателите на трите синдиката в дружеството Любомир Керимов (КНСБ) Тодор Дечев („Подкрепа“) и Снежана Тодорова (СЕБ) са изпратили до премиера Бойко Борисов, Министерството на енергетиката и Комисията по енергетика в Народното събрание официално писмо, в което изразяват своето несъгласие с приетите и влезли в сила промени в Закона за енергетиката, в които е предвидено ограничение за изкупуването на високоефективното комбинирано производство на електрическа енергия и неизкупуване на принудената енергия. Под писмото се е подписал и изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев.
Както научи „Утро“, тази инициатива на русенските енергетици не е изолирана. Аналогични протести готвят и другите ТЕЦ-ове под контрола на Христо Ковачки, които също като русенския са ударени от новата нормативна уредба. Иска се отмяната на тези промени в закона, като количествата, които се изкупуват от производителите на енергия, се определят на база издадени сертификати за произход на високоефективно комбинирано производство. Ако това не стане, работещите заплашват да предприемат ефективни протестни действия.
С промените в закона за енергетиката отпаднаха преференциалните цени за електроенергията от комбинирано производство, която не отговаря на изискванията за високоефективно производство. Идеята на управляващите бе по този начин да се намалят разходите на НЕК, която занапред да изкупува по-малки количества ток на високи цени. Сред ощетените са заводски централи и ТЕЦ-ове на въглища, които в по-топлите месеци трябва да произвеждат по-малко топлоенергия, без да могат да намалят производството на ток. Това принудено производство те трябва занапред да продават на пазарни цени, които са много по-ниски от преференциалните.
Тези нормативни промени ще намалят приходите на „Топлофикация Русе“ с 12 млн. лева, са изчислили от дружеството. Допълнителен проблем възниква от наличието на лимити за високоефективното производство, които Комисията за енергийно и водно регулиране определя на база прогноза и може да се различават чувствително от действителните. „Таванът на „Топлофикация Русе“ за 2015 г. е малко над 177 000 мегавата и по наши изчисления ще бъде достигнат някъде през април. Тогава ще трябва да продаваме енергията на загуба, за да изпълняваме лицензионните си задължения“, обясни Любомир Керимов - съпредседателят на Федерацията на енергетиците към КНСБ в дружеството.
Принуденото производство трябва да се продава на пазарни цени, които в момента са под себестойност, потвърди и изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев. Според него опасността централата да спре работа през април е реална, но все още има много възможности този най-неприятен за всички разултат да бъде избегнат. Алтернативи на практика няма, тъй като 80% от приходите на „Топлофикация Русе“ се формират от продажбата на ток. За да не го продава на загуба, тя ще трябва да спре да продава топла вода през лятото и да работи само през студения сезон. Което ще означава масови съкращения на работещи в дружеството и огромни харчове за бойлери от 18 000 домакинства на парно. Другият вариант е поскъпване на топлоенергията в пъти, което пък ще откаже всички клиенти на дружеството и поради това изобщо не влиза в сметките.