Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към Министерски съвет няма да обжалва решението на Софийски административен съд за спиране на процедурата по отнемане лиценза на „Дунарит“ за износ, внос и трафик на оръжия и военният завод може да експортира готовата си продукция по договор в чужбина, стана ясно от изявлението на министъра на икономиката Божидар Лукарски вчера в късния следобед. Крайният срок за обжалване на съдебното решението на съда бе утре - 20 март.    
„Това е много разумно решение на Междуведомствения съвет и аз се радвам, че разумът надделя. Изявлението на министър Лукарски е много добра вест за нас. Очаквам в понеделник да си получим документите и да осъществим четвъртия за този месец износ на готова продукция към партньора си“, каза за „Утро“ изпълнителният директор на „Дунарит“ Кръстю Кръстев.
Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия спря за четири месеца лиценза на военния завод на 26 февруари с мотива, че дейността му застрашава националната сигурност и финансова стабилност на страната. Информацията е била дадена на членовете на съвета от бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, уточни в началото на март Божидар Лукарски пред бТВ. При посещението си в Русе пък военният министър Николай Ненчев каза, че проблемите в завода са много тежки и не вярва лицензът да бъде върнат. Вчера обаче се разбра, че обжалване на решението на Административния съд в София няма да има и „Дунарит“ може да изнася продукцията си.
„Запознах се със секретните материали за спиране на индивидуалните ни разрешителни за износ, внос и трафик на оръжия, но единственото, което мога да кажа е, че в тях не видях нищо секретно“, уточни Кръстев, но отказа да коментира какво точно е прочел, тъй като информацията все още е класифицирана. Той обясни, че и четирите износа на продукция са към един партньор на военния завод, но поне този за 29 март ще се осъществи. За останалите три провалени експорта представителят на контрагента за България ще посети фирмата днес или утре, когато ще започнат разговори за уточняване на нови графици за изпуснатите три износа. Кръстев обаче не изключва варианта партньорът на „Дунарит“ да поиска неустойки за тях, които са в размер на десетки милиони долари.