Смятам, че всички политически партии искат „Дунарит“ да продължи да съществува. Не искам да си мисля, че решението за спирането на лиценза е продукт на защита на определени икономически интереси. Считам, че проблемът е в резултат на грешно управленско решение от страна на министъра на икономиката Божидар Лукарски и Междуведомствения съвет. Това заяви на пресконференция вчера депутатът от БСП Добрин Данев. 
Той съобщи, че когато е разбрал за проблема, е  говорил с депутатите от региона, за да подпишат обща декларация за подкрепа на „Дунарит“. Срещнах мълчалив отказ или отклоняване на моето предложение, каза депутатът и посочи, че единствено Ферихан Ахмедова от ДПС е потвърдила, че веднага е готова да подпише декларация. Останалите колеги помолиха да изчакат развитието и тогава да заемат позиция. Единствената обяснима причина е, че представителите на управляващата коалиция се поставят в деликатна ситуация - от една страна, подкрепяйки завода, а от друга, влизайки в противоречие с решението на Междуведомствения съвет и министър Лукарски, коментира Данев. 
Ако има проблем със собствеността, той трябва да бъде решен оперативно, без да се пречи на производствената дейност на дружеството, категоричен бе депутатът. Той посочи още, че ползването на лиценза на „Кинтекс“ не променя ситуацията, ако става въпрос за заплаха за националната сигурност. 
Трябва да се постигне консенсус между депутатите и да има сериозно лоби за решаване на проблема. Ще продължим да настояваме за ясна позиция на правителството по този въпрос и за максимално бързото решаване на проблемите на „Дунарит“, обобщи общинският председател на БСП Божидар Йотов. 
Данев коментира и внесените промени в закона за горите, за защита на конкуренцията и за стопанисването на земите, дадени за пасища и мери. Той посочи, че се надява през есента законът за горите да влезе в сила, като по този начин ще се осъществява много по-сериозен контрол върху сечта и билетите за износа на дървесина, ще има и GPS-системи на автомобилите, които изнасят дървесина. 
Обичайна практика е фирми с различен от гледане на животни предмет на дейност да печелят европейска субсидия, предназначена за нашите животновъди. С изменението на закона за ползването на пасища и мери поискахме да се направи ревизия на тези договори и където се установят нарушения, пасищата да се освобождават от договори и да се предлагат за ползване на животновъдите с предимство, обясни Данев. Той каза, че налични пасища в момента няма, но допълни, че е получил уверението на министъра, че ще се направи анализ на отдадени държавни пасища и мери. Според него обаче контролът на общинските мери и пасища ще е труден.