Осъденият за непредумишлено убийство 44-годишен Мохамед Кадир ще поеме пътя към Брюксел, където да доизлежи присъдата си. Решението мароканецът да се екстрадира до Белгия вчера бе взето от Окръжния съд, но може да се обжалва пред апелативните магистрати във Велико Търново.
Самият Мохамед заяви, че иска да бъде освободен и да не бъде предаден на белгийските власти. „Искам да се видя с приятелката си и трите си деца, които живеят в Испания“, заяви пред съда мароканецът.
Кадир бе заловен преди седмица на централна гара, където по думите му се озовал, след като хванал влака за Москва с идеята да пристигне в Румъния, за да лекува зъбите си. За неговото задържане на 17 септември 2013 година е издадена европейска заповед за арест. Мароканецът, за когото има данни, че е каратист, е осъден през 2010 година за умишлено нанасяне на телесна повреда. Боят станал още през 2003 година в Брюксел. Ударите на 44-годишния мъж, явно плод на бойните му умения, били толкова силни, че довели до смъртта на противника му. Затова Кадир е осъден на 5 години затвор, от които му остават още 4 години и 5 месеца за излежаване. Как и защо мароканецът е пуснат и дали се е укривал през последните години, може само да се предполага.