Ценово и Ветово първи представиха пред областния управител попълнени формуляри за кандидатстване по инвестиционната програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите.“ Техните проекти са свързани с подобряване на инфраструктурата. Това се случи вчера по време на работната среща при Венцислав Калчев с кметовете на общини, на която те обсъдиха технологията за подаване на проектите.
Всички останали общини в областта също са декларирали, че имат готови проекти и ще се впишат в срока за подаване на документите - 23 януари.
Кметът на Русе Пламен Стоилов обяви, че Русе ще иска 8,8 млн. лева за приключване на сделката с подземните гаражи на Спортната зала. В сумата е калкулиран и ДДС. Както „Утро“ писа, в края на миналата година кабинетът отпусна 2 милиона лева от исканите 9 милиона с обещанието през 2014-а да осигури остатъка. До вторник апликационната форма ще бъде подадена, за нас е важно залата да бъде довършена в срок, каза Стоилов.
По време на вчерашната среща при областния управител са дискутирани евентуални проблеми, които биха възникнали при изпълнение на проектите. На част от въпросите Калчев отговори, а за останалите ще пита Междуведомственият съвет, който ще реши кои проекти си заслужава да получат финансиране. Губернаторът се ангажира лично да представи пред съвета апликационните форми и техническата спецификация на проектите.
Както „Утро“ писа вчера, в сряда кабинетът реши, че за проекти на общините по програмата ще бъдат заделени 350 млн. лева.