Макет на иновативен мобилен ветрогенератор демонстрира вчера Здравко Цанев в градинката, популярна сред русенци като Лайното. Инженерът, който е и научен сътрудник, обясни, че неговото избретение е от турбинен тип, нискооборотно и „улавя“ най-малкото движение на вятъра.
Ветрогенераторът е подходящ за монтиране на покриви на къщи и вили. Произвежда електроенергия с постоянно напрежение, тя се съхранява в акумулаторни батерии, а след това чрез инвертори се индуцира променливо напрежение. Постоянното напрежение от 12 V се преобразува в променливо напрежение 220 V за захранване на различни устройства. Инж. Цанев обясни, че благодарение на акумулаторите, домакинствата няма защо да се притесняват, че ще останат без ток при безветрие.
С два автомобилни акумулатора можете да си осигурите 120 ампер/часа, а с тях спокойно можете да ползвате малък котлон за готвене, диодно осветление за дома, малък хладилник и други електроуреди, които не черпят много енергия, каза изобретателят. 
Здравко Цанев предлага ветрогенератори за монофазен ток с мощност от 1 до 5 KW и напрежение 220 волта и за трифазен ток с мощност от 5 до 9 KW с напрежение 380 V.
Същият изобретател преди време показа свой малък воден генератор, който въпреки ниската скорост на течението на река Дунав произвежда електроенергия. Иновативните генератори за ток на пенсионирания инженер са негово хоби. Той твърди, че към разработките му са проявили интерес от различни страни, включително от Китай. Цанев запознал с идеите си за производство на ток от възобновяеми източници и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и получил от него любезно писмо, в което той оценявал високо усилията му.