Спестяванията на българите няма да бъдат засегнати от поскъпването на долара, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той предупреди, че могат да пострадат хора, които са теглили кредити в долари, но е хубаво засега да изчакат, а не да превалутират веднага.

Изчакайте и вижте – ако тенденцията се запази, действайте, каза Тошев. И добави, че ако някой иска да играе на борсите с разликите между валутните курсове трябва да е готов да загуби всичките пари, които вложи. Може да се печели, но трябва да имаш знания и умения, предупреди той.

Когато доларът поскъпва, това винаги се отнася за една друга валута – еврото. Трябва обаче да имаме предвид какво се случва като поведение на централните банки. Защото Федералният резерв, така да се каже, спира да печата пари и се очаква вдигане на лихвите, докато ЕЦБ поне до средата на 2016 година изкупува ударно облигации – по 60 млрд. евро на месец, коментира и финансовият анализатор Петко Вълков в сутрешния блок на БНТ.

Дали доларът ще стигне до 2,40 лева? И да, и не – точно заради първото повишение на лихвите в САЩ от години насам. Но е важно дали и кога ще се случи това, добави Вълков.

Същевременно Вълков също каза, че през миналата седмица инвеститори извън еврозоната са се освободили от държавни ценни книжа и това е довело до поскъпването на долара. Нека се има предвид, че когато нещо се очаква на финансовите пазари от всички, то обикновено не се случва така, както е очаквано, подчерта финансовият анализатор.