В преживяване от най-висока проба превърнаха откриването на фестивала „Мартенски музикални дни“ музикантите от Фестивалния оркестър заедно с възпитаници на Националното училище по изкуствата. По-голямата част от публиката /която бе изкупила билетите за откриването на 13 март още в първия ден на продажбата!/ предвкусваше невероятното удоволствие от концерта на ансамбъл, съставен от суперпрофесионалисти, дирижиран от невероятния русенец Емил Табаков и със солист още по-невероятния цигулар Светлин Русев. Предчувствието за истински празник владееше залата от първите минути и на фона на това лекото препъване с неработещите микрофони за официалните слова на водещата церемонията и кмета Пламен Стоилов предизвикаха добронамерени усмивки. Защото вълшебството, което щедро подари на меломаните с цигулката и с таланта си Светлин Русев като солист на концерта на Бетовен беше голямата награда за всички, които трепетно очакваха този концерт. Още на влизане в залата мнозина се спираха пред транспаранта, окачен във фоайето на Доходното здание, върху който музикантите бяха оставили своите имена и годината на завършване на Музикалното училище. Идеята всеки от тях „да отпечата“ талантливата си ръка и в очертанието да се подпише, е на художничката Златка Стойкова, преподавател в училището. 
След виртуозното изпълнение на младия русенец и вдъхновеното себеотдаване на целия ансамбъл, репетирал само два дни /дори за непосветените беше ясно, че всички свирят с неимоверно удоволствие/, последва симфоничната сюита „Шехерезада“ на Римски-Корсаков, в която Светлин Русев изпълни концертмайсторската партия, като според познавачите направи това съвършено. Публиката се отблагодари с гръмовен и продължителен аплауз и накрая получи очакваните бисове: „Неаполитански танц“ от Чайковски с безупречното соло на тромпетиста Петър Македонски и вихрения „Танц“ на Емил Табаков. 
Приключението във вълшебния свят на изкуството продължи и втората вечер, когато на сцената излязоха Симфоничният оркестър на Българското национално радио и цигуларят Минчо Минчев и виолистът Александър Земцов. Под диригентството на Емил Табаков те изпълниха в първата част на концерта Симфония-концертанте на Моцарт, като направиха изумителен диалог на цигулката и виолата. Във втората част оркестърът поднесе Романтичната симфония на Антон Брукнер, когото директорът на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова определи като специалитета на Табаков. Напоследък се правят все леки програми, а нашата е съставена от две много сериозни произведения, каза маестрото преди концерта. Според него това, че Брукнер от години не се изпълнява и остава почти непознат за публиката, е време да се преодолее. Аплодисментите след финала недвусмислено показаха, че почитателите на класиката приветстват тази позиция на Емил Табаков и са му признателни за стилната програма.