1167 акта са съставени на нарушители за деветмесечието от Областния отдел „Държавна автомобилна инспекция“, съобщи  началникът му Валентин Атанасов. Това е с 200 повече за същия период на миналата година. Общата сума по наказателните постановления възлиза на около 1 000 000 лева. 70% от тях вече са влезли в хазната, като чуждестранните шофьори са си платили глобите на 100%, защото с назначаването на преводач на турски език в инспекцията от 1 юни адвокатите им вече няма за какво да се хванат, за да обжалват актовете. Неплатените засега 300 000 лева се дължат от български шофьори на автобуси и камиони и ще бъдат събрани до края на годината, посочи Атанасов.
Близо 700 наказателни постановления са издадени на водачи на товарни автомобили, предимно от други страни. Останалите глоби са на шофьори на рейсове, таксита, пунктове за технически прегледи и на фирми за обучение на шофьори.
Най-често срещаните нарушения са неспазване на времената за почивка на водачите, установени при проверките на тахографите. Десетина таксиметрови шофьори са глобени заради липса на някой от задължителните документи, но таксита „копърки“ или с помпички на касовите апарати в Русе не са засечени
В момента ДАИ провежда срещи със собствениците на автогарите в региона за проверка на условията за отопление, осветление, почистване на подходите от сняг. Отново се подчертава изискването всички шофьори да оглеждат куфарите и саковете на пътниците, преди да бъдат вкарани в багажните помещения и да ги маркират с номерца, които отговарят на билетите на пътниците. При най-малкото съмнение те трябва да се обаждат в полицията за пълна проверка.
Във фирмите за обучение на шофьори са минали общо 3362 кандидати, като 2704 са допуснати до кормуване. Останалите са се представили зле на теоретичните изпити.
„Искам да подчертая, че с въвеждане на видеоконтрола в пунктовете за технически прегледи, в учебните зали, в учебните коли и в автомобилите на ДАИ на пътя са избегнати всякакви опити за измами и рекет, поради което нарушенията в тези основни направления на инспекцията са сведени до минимум, посочи Валентин Атанасов.