Две от трите свободните места за частни съдебни изпълнители в Русе се заеха след проведения конкурс. Адвокатът от София Красимир Карабенчев и бившият помощник на Иван Хаджииванов Васил Николов са двамата издържали изпитите и класирани кандидати, които се очаква да отворят кантори. И двамата имат 4 години и половина юридически стаж.
Справка в интернет показва, че Карабенчев се занимава с търговски сделки и събиране на публични вземания. С какво Русе е пробудил професионалния му интерес засега не е ясно. По информация на „Утро“, освен помощник в кантората на Хаджииванов, Николов е бил директор на комисията за отнемане на престъпно имущество „Кушлев“, както и изпълнителен директор на хотел „Дунав плаза“. А колегите му го определят като амбициозен и коректен професионалист.
Класирането може да се обжалва и най-вероятно ще се стигне до оспорване на резултатите в конкурса. След това на спечелилите им предстои полагане на клетва.
Над 30 са били кандидатите да станат частни съдебни изпълнители в Русе. След писмения изпит са останали 8, но в крайна сметка едва двама са преминали всички тестове успешно, а една бройка остава незаета. Говори се, че сред кандидатите е имало и съдии от Русенския районен съд.
Според запознати, въпреки неспирните слухове за непрозрачност на апетитния конкурс и съмненията за подкупи, тази година изпитите са били много тежки и на високо ниво.