Трима са убитите при станалите за два месеца от началото на годината 280 катастрофи в региона, ранените са 72. В сравнение със същия период за 2014 година инцидентите показват стряскаш ръст - те са със 72 повече, пострадалите са нараснали с 24, само жертвите са с една по-малко. Това съобщи началникът на КАТ към ОДМВР Румен Кръстев.
Произшествията поради несъобразена скорост са 119, отнемането на предимство е причинило 63 катастрофи, а 26 инцидента са регистрирани заради неспазване на дистанция. Шестима от катастрофиралите шофьори са употребили алкохол, а тези без книжки са 24, като половината са заловени за втори път. Двама пък са непълнолетни.
По пътя Русе-Бяла пътните произшествия са 38 с 13 ранени, по направлението Русе-Силистра са станали две катастрофи с двама ранени, а на отсечката Русе-Разград са регистрирани 12 инцидента с двама убити и трима ранени.
В Русе по традиция най-опасните улици са бул.“България“ - 33 катастрофи с 4 ранени, бул.“Липник“ - 22 произшествия с един ранен и бул.“Цар Освободител“ с 18 катастрофи и трима ранени. 
Установените през първите два месеца на годината нарушения са 1678, за които са съставени 387 акта и 1217 фиша.
При последната специализирана 24-часова акция за контрол на скоростта, приключила в 6 часа вчера, са установени 24 шофьори, каращи по-бързо от позволеното. Нарушителите са санкционирани с 21 акта и три фиша. По време на проверките са установени още 12 нарушения на Закона за движение по пътищата.
От несъобразена скорост в сряда са станали и две леки катастрофи, които са се разминали само с огънати ламарини.
Целта на акцията беше да се наблегне на контрола на скоростта, тъй като това е основната причина за тежките катастрофи, при които и травматизмът е по-голям, каза началникът на Охранителна полиция в ОДМВР Божидар Петков.