„Дунарит“ излиза на протестен митинг на кръговото кръстовище срещу входа на Дунав мост в петък от 13 до 14 часа, съобщи вчера за „Утро“ лидерът на КНСБ във военния завод Дияна Георгиева. Уведомителното писмо вчера е внесено при кмета Пламен Стоилов, който е разрешил провеждането на протеста.
Протестите ни са насочени срещу спиране на лиценза за внос, износ и трафик на оръжия, което води до пряка заплаха хората да останат на улицата, посочи Георгиева. Тя обясни, че в протеста ще участват работещите във фирмата, които в този момент не са на смяна. Трябва да напомним на правителството, че сме тук и няма да позволим „Дунарит“ да бъде докаран до фалит, заяви синдикалистката и посочи, че протести ще има и занапред, ако спреният лиценз не се върне на завода.
Софийски административен съд е изискал вчера документацията за причините за спиране на лиценза на „Дунарит“ от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет. Това се случва, след като във вторник изпълнителният директор Кръстю Кръстев пусна жалба в САС. Според Георгиева това е добър знак, че нещата започват да се развиват в добра посока, но отказа коментар до произнасяне на магистратите, което се очаква до ден-два.
С остра декларация общинската организация на АБВ обвини вчера кмета Пламен Стоилов в бездействие по случая „Дунарит“ и в съгласие с „намесата на управляващите, за да удовлетворят корпоративни и политически интереси... за сметка на осемстотин работещи в едно печелившо предприятие“. Обвиненията към Стоилов излизат от рамките на конкретния случай и стигат до въпроса защо най-големите данъкоплатци в Русе са университетът и болницата.
„Днес след среща със синдикалните лидери в „Дунарит“ АД, ПП АБВ твърдо реши, че ще участва в протестни инициативи съвместно с гражданското общество на Русе. Необходима е бърза реакция, за да не се превърнем от Града на свободния дух в Града на безработния дух“, се казва в декларацията, подписана от общинския председател на партията Стелиян Стефанов.