Автомонтьорът Тодор Куманов, който в събота вечерта блъсна и уби на място 53-годишна жена на бул.“Христо Ботев“, а след това избяга от местопроизшествието, возел на предната седалка на волвото 10-годишния си син. Вчера 44-годишният мъж се изправи пред състав на Русенския окръжен съд, след като прокуратурата поиска той да бъде задържан за постоянно в ареста. Съдът обаче сметна, че Куманов трябва да чака разследването срещу него да приключи под домашен арест, а не задържан в ареста. Мярката за неотклонение може да се протестира пред Апелативния съд във Велико Търново, а прокуратурата е категорична ще настоява за задържането на шофьора.
Обвинението твърди, че Куманов е карал пиян и без да има шофьорска книжка. Той бил съден общо 5 пъти, като 3 от наказанията му са за транспортни престъпления, между които кражба на кола, за която е лежал в затвора. Не е съден обаче за катастрофи и блъскане на пешеходци.    
„От 2012 година шофьорската му книжка е изтекла и той се води неправоспособен водач. Има десетки нарушения по пътищата. Въпреки присъдите си той не се е превъзпитал, а напротив - демонстративно нарушил обществените порядки и законовия ред. Въпреки информационната лавина от такъв род деяния и непрекъснатите вредоносни резултати от пияни шофьори, Куманов е карал с над 2 промила алкохол и е причинил поредната смърт на пешеходна пътека“, посочи прокуратурата и определи мъжа като изключително опасен за обществото.
„Грешката на Тодор е, че е изпълнил бащинския си дълг, като се е погрижил за малолетния си син, който е бил стресиран след катастрофата. Отишъл до дома на сестра си в местността Хаджигенова чешма, където изчакал жена си и другото му 7-годишно дете да дойдат. След това изпълнил и гражданския си дълг, като се обадил на отговорните органи, за да ги уведоми за извършеното“, заяви адвокатът на Куманов в съдебна зала и поиска той да бъде пуснат под парична гаранция. 
За това, че именно от нейния мобилен телефон е подаден сигнал на телефон 112, свидетелства сестрата на шофьора. Тя заяви, че Тодор дошъл в дома й много уплашен, плачел, а детето пищяло. Обяснявал, че е направил беля, а по-късно й казал да звънне на 112. Жената разказа и че на масата в дома й имало бутилка водка, от която по-късно мислела да си налее.
Първоначално, без някоя от страните да я пита, категорично заяви, че брат й не е пил, преди да дойде в дома й. А най-вероятно се е почерпил в тях за успокоение, след като видял шишето алкохол. Последвалите няколко въпроса по спорния факт - кога е пил Куманов и дали е блъснал жената в нетрезво състояние, обаче объркаха жената, а съдът й обърна внимание, че говори несвързано и си противоречи. В крайна сметка тя обясни, че не знае дали е пил алкохол и дали е карал пиян. Не е сигурна и дали е пил в нейния дом. Категорична е обаче, че брат й е грижовен баща, всеки ден кара двете си деца до Дойче шуле и ги прибира до дома им в Красен. Съдът обаче подчерта, че всеки грижовен баща трябва да знае, че малолетно дете не трябва да се вози на предната седалка.
Адвокатът на Куманов заяви, че дали мъжът е карал пил, дали катастрофата е станала на пешеходна пътека и дали е бил без книжка, са факти, които подлежат на доказване в същинското дело. Шофьорът нямало да се укрие от правосъдие, напротив - досега е съдействал и е признал вината си. 
„Имал е възможност да укрие автомобила, да го разкомплектова, но не го е направил. Присъдите му са отпреди 15 години“, заяви защитникът на шофьора и обвини медиите, че оказват негативно влияние върху образа му. Срещу журналистите скочиха и близките на Куманов, които заявиха, че волвото не е черно, а червено.
„Много съжалявам. Не съм искал да се укривам. Същия ден купих колата. Признавам си вината, за какво да лъжа, да не съм малоумен“, заяви самият Куманов.
Самата катастрофа е станала на 7 март между 18.30 и 18.40 часа, а сигнал от очевидци е подаден в 19.10. Два часа и половина по-късно сестрата на шофьора-убиец се обадила на 112. Ако бъде признат за виновен за причинената по непредпазливост смърт, го очаква наказание между 3 и 10 години лишаване от свобода.