Автомобилният парк на пожарната у нас ще бъде попълнен с 400 нови специализирани автомобила до края на годината, а старите, които са годни за работа, ще бъдат дадени на кметовете на малки населени места. Това съобщи в Русе директорът на националната противопожарна служба главен комисар Никола Николов. Заедно с генералния секретар на румънската пожарна служба бригаден генерал Йон Борлуй и други официални гости той присъства на съвместното учение с получената от ЕС спасителна техника на огнеборците от Русе и Гюргево. Машините бяха доставени по общия проект „Съвместни действия за управление на извънредни ситуации в случай на хидрометеорологични събития и инцидентни водни замърсявания JAMES“.
Обновяването на автопарка е на стойност над 150 милиона евро и е по две европейски програми. Такова голямо преоборудване е непознато в историята. Наред с това пожарникарските брезентови униформи и пластмасови каски ще се сменят с нови дрехи с максимална степен на защита, дадерни каски, ботуши и дихателни апарати, допълни гл.комисар Николов.
„Знаете, че сме изключително активни по реализирането на една стратегия, с която целим да възобновим и изградим отново доброволни отряди. България в това отношение е една от малкото страни, която е доста назад. В Европа доброволното движение на пожарникарите е изключително развита структура , там много разчитат на тях, особено в малките населени места. В момента у нас се обучават близо 1800 доброволци, които ще бъдат окомплектовани с лични предпазни средства“, каза шефът на пожарната.
Най-голям интерес при вчерашните демонстрации на новата техника до понтон №6 на Дунав предизвика водно-спасителното корабче „Levanty 1060“. То е напълно подготвено за гасене на пожар в реката, има и водолазно оборудване. Плавателният съд направи няколко кръгчета в реката с пусната сирена и светлинен сигнал, като през цялото време хвърляше мощна струя вода. Към него се присъедини и спасителната лодка на румънската пожарна, която е предназначена да вземе на борда си бедстващи в реката хора. В действие влязоха и водолази. Освен това бяха демонстрирани доставените по проекта две високопроходими машини за спасяване на хора в дебела снежна покривка и снежни преспи „Ратрак“, както високопроходими всесезонни верижни машини.
Главен комисар Николай Николов благодари на двете съседни служби за положения им труд за изпълнение на проекта и ги поздрави от името на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Бригаден генерал Йон Борлуй пожела на свой ред по-малко извънредни ситуации на двата бряга на Дунав и по-рядко използване на машините.