Скандалът, който Георги Първанов и Ивайло Калфин произведоха с възраждането на проекта АБВ и намерението си да излязат със самостоятелна евродепутатска листа, е буря в чаша вода. Поне докато експрезидентът не напусне БСП. Така смята зам. областният управител и областен лидер на партията Милена Хинкова.
Основания за това спокойствие й давал уставът. В него изрично се казвало, че листа може да се регистрира само от настоящия председател или Националния съвет. Юридически втора листа просто нямало начин да се официализира. Освен това опитът да се регистрира алтернативна листа автоматично водел до самоизключване. Единственият начин Първанов да има своя листа, е да напусне БСП, коментира юристът Милена Хинкова.
Според нея, ако експрезидентът не иска да скъса с партията, той няма да направи алтернативна листа. Хинкова смята, че Георги Първанов и хората около него по-скоро целят да привлекат внимание към себе си. Тя напомни, че преди всеки избор, когато стане дума за номинации в листите, в структурите избухват подобни скандали.
А за нагласите сред русенските социалисти Хинкова коментира вчера, че са по-скоро негативни по отношение на „отцепниците“. Тези дни един социалист призовал с писмо партийните секретари да оттеглят кандидатурата на Ивайло Калфин за евродепутатската листа на партията.
В момента в БСП се събират номинациите за евродепутати, тъй като на 25 януари в Русе социалистите ще имат конференция, на която ще подредят листата с гласуване. Досега имало 17 кандидатури, сред тях и на русенци - Яна Бозушка, Георги Стоилов, който беше в депутатската листа на БСП, общинската съветничка Вергилия Грънчарова и шефът на пенсионерския съюз Йордан Казаков.
Общинският лидер Божидар Йотов също като Хинкова смята, че АБВ няма да разцепи БСП. Той казва, че многократно в партията са прехвърчали искри, но в името на единството всичко е преодолявано. Бившият кмет, който бе спряган за привърженик на Георги Първанов, заяви, че в конкретния случай личните пристрастия нямат значение и че той като общински лидер спазва партийната дисциплина и ще работи за единството на БСП.