Петима са кандидатите за овакантеното директорско място на Регионалната дирекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Трима от тях са обществено известни. Това са бившият директор на ведомството Лилия Атанасова, общинският съветник от РЗС Камен Милков и кандидат-депутатът от Реформаторския блок и бивш областен управител Йордан Борисов. Имената на останалите двама кандидати - Венелин Неделчев и Йордан Георгиев, са непознати и има предположения, че са от други градове. А това не е за учудване, тъй като русенската дирекция обхваща и областите Разград и Силистра, където е резерватът „Сребърна“.          
И петимата кандидати са допуснати до втория етап на конкурса и се очаква да се явят на интервю на 18 март в Министерството на околната среда и водите.
За фаворит за поста се сочи Лилия Атанасова, която ръководеше екоинспекцията по време на предишното управление на ГЕРБ, когато в конкурса за поста отново мери сили с Камен Милков. Всички останали обаче също имат своите шансове. 
Последният директор на РИОСВ Дауд Ибрям бе отстранен от поста в началото на януари. Още тогава той видя корпоративен натиск за уволнението му и насочи вниманието към завода на „Монтюпе“. Той бе посочен като източник на обгазяванията, разтревожили източните квартали на Русе, а екоинспекцията и компанията стигнаха до съда, където споровете още не са приключили.