10 ученици от Русе са класирани за националното оценяване в петата поред надпревара по творческо писане на английски език. Тази година в регионалния етап участваха 239 момичета и момчета от Русе, които са ученици от 6 до 12 клас. Регионално жури от българи и чужденци е определило 10-те най-добри есеисти, които са ученици в СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, МГ „Баба Тонка“, СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“, АГ „Гео Милев“ и Професионалната гимназия по туризъм „Иван П.Павлов“. 
Конкурсът се провежда по инициатива на фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС“ под патронажа на Министерството на образованието и с подкрепата на Посолството на САЩ и Американския университет в България. Тази година в състезанието участваха 179 училища от цялата страна. В края на март предстои от подбраните от регионалните журита 112 есета да бъдат определени националните победители. 
Най-популярните теми сред есетата, класирани за  финалния кръг, са „Откъде идват точките на гърба на калинката?“, „Ако дадете четка за рисуване на паун...“, „Ако училището ми беше човек...“, „Танцувай без мен“ и др.