Поредна забележка да не преминава през изградената от хората пешеходна алея в района на Дойче шуле, тъй като застрашава здравето на учениците, провокирала яростна реакция у шофьор. Упрекът бил отправен от учител по изобразително изкуство, който живеел в квартала и правел всичко по силите си да намали рисковете за децата.
Вместо разбиране обаче, рано сутринта в края на ноември 2013 година загриженият учител получил ритник. Докато разхождал кучето си, за пореден път видял шофьор на „Фиат Мареа“ да преминава по въпросния пешеходен участък. Мястото между улиците „Котовск“ и „Юндола“ било оформено преди няколко десетилетия от хората и било използвано интензивно от жителите на кв.„3дравец Изток“. Пътеката водела и към Дойче шуле, поради което ученици също непрекъснато преминавали оттам. За удобство на пешеходците Община Русе асфалтирала пътеката, което направило възможно преминаването и на автомобили по нея. Шофьорите, които я използвали, дразнели учителя и въпросната сутрин той отказал да направи път на редовния нарушител, като го попитал докога ще преминава оттам с автомобила си. Забележката предизвикала яростна реакция у водача. Той излязъл от колата си, хванал учителя за ревера на якето му и се опитал да го ритне в слабините. Мъжът обаче се отдръпнал и отнесъл ритник в бедрото. След това шофьорът завлачил учителя към близката ограда, като му крещял, че „ще му размаже главата“, и за да илюстрира сериозността на намеренията си, замахнал със свита ръка към лицето му, без да го удря. Нападнатият мъж посъветвал гневния нарушител да потърси лекарска помощ, тъй като не бил добре психически.
Всичко това било наблюдавано от очевидец, който по-късно разказал пред съда ситуацията. Същия ден, когато бил ритнат и заплашен, учителят предложил пътеката официално да бъде забранена за автомобили. Общинската комисия по безопасност на движението взела решение, с което обявила пътя за пешеходен и предложила на кмета да го затвори за коли, което пък довело до поставяне на заграждения. 
Пред съда гневният шофьор отричал да е ритал и заплашвал учителя, а обясненията му били в пълен контрапункт с останалите доказателства по делото. Магистратите обаче сметнаха, че с поведението си той е изразил открито висока степен на неуважение към личността на учителя, който се отличавал с деликатност и отговорно и грижовно отношение към децата. Затова му наложиха 1200 лева глоба. Присъдата може да се обжалва.