Живеем в изключително несигурен свят, моето голямо безпокойство е за всичко, което се случва на изток и на юг от България, затова трябва да имаме добре подготвени кадри. Това каза вчера министърът на отбраната Николай Ненчев, който бе специален гост при официалния старт на новата магистърска програма „Защита на населението и критичната инфраструктура“, която ще подготвя 20 студенти. Програмата е съвместен проект на Военна академия „Георги С.Раковски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. На церемонията по откриването присъстваха ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев, областният управител Стефко Бурджиев, русенският кмет Пламен Стоилов и началникът на ВА „Георги С.Раковски“ контраадмирал Митко Петев. 
Особено сме щастливи да поставим началото на едно такова актуално обучение, каза ректорът на университета проф.Белоев, приветствайки министъра. На свой ред Николай Ненчев призна: „За мен наистина е особена чест и голямо задоволство да съм тук. В момента, в който прекрачих прага, бях спечелен за вашата кауза“. Впечатлен от първото си идване в Русенския университет, министърът реши да пренебрегне предварително подготвеното си слово и държа импровизирана реч. В нея той се спря на опасностите, които пораждат събитията в Украйна и най-вече от страна на Ислямска държава /ИД/. Никой не може да бъде сигурен в такава среда, каза министърът, като подчерта, че до момента няма потвърждение, че в България има клетки на ИД, но има в съседни страни, тревожна е и опасността завръщащи се младежи от Ислямска държава да проповядват своите убеждения. 
В светлината на това той поздрави представителите на Русенския университет и на Военна академия с новата програма, която показва, че се обръща внимание на превенцията. И изяви готовност да дойде да прочете лекция пред студентите. А след мандата, независимо колко ще бъде той, мога да дойда да преподавам тук, заяви министър Ненчев. 
Аз съм един от щастливците днес, каза областният управител Стефко Бурджиев, който видя в новата програма реализиране на отдавнашната му убеденост, че страната има нужда от специалисти по превенция. Трябва не да вървим след събитията, а да ги предхождаме, каза той, като посочи и фактите от бедствията в последните дни. Тези въпроси Бурджиев е обсъдил с министър Ненчев и в среща преди церемонията в университета. 
Като кмет на един от водещите градове не мога да не съм горд от това, че още една актуална и необходима специалност се прибавя към портфолиото на Русенския университет, каза кметът Пламен Стоилов. Своите поздравления поднесе и началникът на Военна академия контраадмирал Митко Петев, който посочи, че именно така се реализират показателите в програмата „Европа 2020“ по отношение на образованието. 
По време на празничната церемония се размениха подаръци. Министърът получи кристалния знак на университета и картина с русенски пейзаж, плакет на университета и картина с Доходното здание проф.Белоев връчи и на контраадмирал Петев. Петев пък отвърна на жеста с плакета на Военна академия и икона на светите братя Кирил и Методий, а подаръкът на министър Ненчев за университета бяха плакет на Министерство на отбраната и албум за бойните подвизи на българската армия.