Затъмнението около причината за спрените търговски лицензи на „Дунарит“ и вчера не се осветли, казаха председателите на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ в завода Дияна Георгиева и Стоил Георгиев след излизането си от кабинета на министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Синдикалистите са недоволни от вчерашната среща с Лукарски, в която участва и изпълнителният директор на военния завод Кръстю Кръстев. Въпреки настояванията на делегацията от „Дунарит“ да бъде обяснено с какво предприятието застрашава националната сигурност, конкретни отговори не са получени с вече познатото обяснение, че информацията е класифицирана.
Лукарски предложил на Кръстев да прехвърли готовата продукция на други български военни фирми, които имат действащи лицензи, за да я изнесат до страните по сключените вече договори.
„Този човек изобщо не е в час, как така ние ще произведем боеприпаси, а друга фирма, била тя и „Кинтекс“, ще ни изнася продукцията“, посочи синдикалистката Гергиева.
Кръстю Кръстев бе категоричен, че предлаганата от министъра схема е неприложима. 
Съветът на Лукарски е „Дунарит“ да обжалва спирането на лицензите пред Софийски градски съд, което Кръстев ще направи още днес.
Министърът обеща, че магистратите ще се произнесат по казуса до два-три дни, така че ще изчакаме до края на седмицата решението им и при негативен резултат ще оповестим какви мерки ще предприемем за защита на завода, казаха двамата синдикални лидери.
Междувременно във Фейсбук бе създадена група „Русенци срещу унищожаването на „Дунарит“ АД Русе“, в която до вечерта се бяха включили 180 души.