Присъдата от 24 години затвор за 30-годишния Марин Маринов потвърди на втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново. Рецидивистът чу това наказание в началото на септември от Русенския окръжен съд заради това, че влязъл в дома на 90-годишен мъж, пребил го, а накрая отмъкнал от пенсионера 15 лева. Това, че призна за стореното, всъщност го спаси от доживотен затвор - присъда, за която настояваха държавното и частно обвинение. Заради съкратеното съдебно следствие обаче наказанието му бе намалено.
Погубеният от серийния крадец бил негов благодетел. Още докато била жива съпругата на бившия шеф на общинското предприятие „Културен отдих“ Хаик Бюкюджан, възрастното семейство давало дрехи, храна и пари на сестрата на Марин и трите й малолетни деца, а тя им помагала в домакинстването и се грижела за тях. През това време рецидивистът често бил в затвора. На 28 април 2013 година Марин видял сестра си и разбрал, че отива при стареца. Сметнал, че той разполага с пари, след като помага на близките му, и решил да го ограби. Тръгнал редом със сестра си към дома на Хаик, но не й казал за коварния си план. Дори не влязъл в апартамента заедно с нея, а изчакал тя да отиде до тоалетна и заедно със свой другар в грабежите, срещу когото има друго дело, нахлули в кухнята на мъжа и започнали да му крещят да дава парите. Старецът обяснил, че няма пари, което вбесило двамата бандити и те започнали да го налагат с юмруци по лицето. След като възрастният човек паднал на пода, побоят продължил с ритници по цялото тяло. Сестрата на Марин пищяла да спре, но той не я послушал, а от страх жената избягала.
По време на боя единият от биячите бръкнал в джоба на пенсионера, взел портмонето му, но там открил едва 15 лева. Продължили да търсят скрити пари и ценности, но така и не намерили нищо и зарязали жертвата си в безсъзнание. След известно време възрастният мъж се свестил и с огромни усилия успял да се обади за помощ на съседка, която пък позвънила на тел.112. Въпреки усилията на лекарите Хаик нямал шанс за живот и заради множеството получени удари и тежката черепно-мозъчна травма на 2 май издъхнал.
Пред съда Марин бе категоричен, че е млад човек, не е убиец и помоли за втори шанс. Обясни, че е ударил само веднъж пенсионера, а и размерът на откраднатото бил съвсем нищожен. Чрез адвоката си младият рецидивист описа присъдата си като несправедливо тежка и поиска наказание по-ниско от минималното, което предвижда законът. Апелативните съдии обаче бяха категорични, че Марин е обществено опасен, не се е превъзпитал въпреки няколкото пъти влизане в затвора, има престъпни навици и се чувства безотговорен. Затова магистратите потвърдиха малко над средното по закон наказание - 24 години затвор. Присъдата вероятно ще се обжалва и пред Върховния касационен съд.