„Топлофикация Русе“ e една от трите топлофикации в страната, които ще бъдат ощетени от промените в Закона за енергетиката, касаещи заплащането на комбинираното производство. Това съобщи депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов на пресконференция вчера. Не мога да кажа, че русенската топлофикация е заплашена от фалит, но НЕК ще й плаща по-малко за произвежданата електроенергия, коментира той. 
Досега токът от комбинирано производство се изкупуваше от обществения доставчик НЕК на преференциални цени. Според промените в Закона за енергетиката, влезли в сила в петък, по-скъпо ще се изкупува само електричеството от високоефективното производство на топлофикациите. Такова по дефиниция е това производство, което води до годишно спестяване на не по-малко от 10% от горивото, необходимо за производството на същото количество топлинна и електрическа енергия поотделно. Останалата енергия от комбинираното производство вече трябва да се реализира на свободния пазар.
Тази промяна в закона на практика засяга единствено трите действащи топлофикации на въглища, между които е и русенската. За да бъде производството на ток признато за високоефективно, количеството електроенергия трябва да съответства на количеството произведена топлоенергия. През лятото обаче потреблението и съответно производството на топлоенергия е ниско, само колкото да се подгрява битовата гореща вода. 
Един наш възел, който произвежда 60 Мвт, не мога да го накарам да произвежда 1 Мвт. Минимумът ни е 25-30 Мвт, под него няма техническа възможност да се падне. Този проблем не съществува при топлофикациите на газ, тъй като мощността при тях може лесно да се регулира. За нас обаче това означава, че ще трябва да продаваме излишната електроенергия на свободния пазар, където цената е два пъти по-ниска. През лятото и досега бяхме на загуба, сега тази загуба ще се увеличи още повече, обясни изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев. 
С колко точно ще намалеят приходите на „Топлофикация Русе“ предстои да се разбере. Приближава и датата 1 юли, до която Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да изнесе новите си разчети и сметки и да определи цени на електро- и топлоенергията за следващия годишен период. Севдалин Желев увери, че увеличени цени на топлоенергията са последното нещо, което „Топлофикация Русе“ желае и дотогава ще се търсят всякакви варианти за компенсиране на намалелите приходи.