Баскетболистките на „Дунав 8806“ измъкнаха ценна победа срещу „Нефтохимик“ с 60:54 /25:11, 9:9, 18:10, 8:24/ в един от най-инфарктните мачове в цялата история на сблъсъците между тези съперници. Преди последната част шампионките водеха с категоричното 52:30, но тогава така оплетоха конците, че без малко да загубят двубоя. Забележете - гостенките вкараха с кански мъки през първите 30 минути едва 30 точки, но нанизаха през последните 10 цели 24! Ако имаше още 5 минути, мачът отиваше по дяволите.
„Дунав 8806“ влезе в дербито бързо, смело, ловко, бойко, разби с контри и стегнати атаки играта на съперника си - 18:2. После гостенките поизлязоха от шока с по-здрава защита, темпото поспадна, но размяната с кош за кош се вписваше идеално в стратегията на „сините феи“. Освен това те пратиха „Нефтофимик“ в нов тежък нокдаун с 18:10 в третата четвъртина и разгромът на лидера от Бургас изглеждаше повече от нарисуван.
И тогава отборът превключи внезапно от пета на задна скорост с мудно разиграване на топката и търпеливо изчакване на секундите за края на нападенията. Да де, но при две-три от тези атаки така и не се стигна до стрелба! „Нафтата“ пък изнесе агресивно защитата си напред, сполучи да реализира стрелби от тройката, използва умно дошлия свише психологически импулс и застрашително започна да топи отчайващия си пасив. Минутка преди края на мача авансът на „Дунав 8806“ бе само 5 точки! Рационалната идея изчезна и настана таково суетене в синьо-бяло, че до сензационния обрат стояха още две-три грешки и още толкова стрелби. Хубаво, че и бургазлийки сбъркаха при последните си стихийни нападения, та драматичната победа остана все пак на русенски адрес.
Ценният успех бе записан основно с приноса на Кристина Сантяго и Радостина Димитрова. Американката се раздаде в борбата под кошовете, реализира обичайно добър точков актив, помогна във всяка фаза на играта, дори в един момент се нагърби и с изнасяна на топката. Радостина пък хвана съперника със „снайпера“ и го унишожи с 6 тройки във възлови епизоди. 
Тамара Баич игра чевръсто в защита срещу Ивелина Вранчева и не й позволи да дирижира играта, но после отпадна физически и почна да бърка наивно. Шаренкапова се погрижи да затвори Шарел Алън и американката бе далечен спомен за класа до началото на последната четвъртина, когато също живна. Много старателна в отбрана бе и Жаклин Златанова, но приносът й при завършека на атаките бе повече от символичен.
И да не помислите, че съдиите Младен Марков, Николай Цинцарски и Георги Гочев останаха този път без лицемерна роля в развитието на мача! Напротив - само след края на първото полувреме фауловете по сметката на „Дунав 8806“ бяха 11 срещу само 3 за „Нефтохимик“. Истински прецедент, нещо нечувано - русенки изпълниха първия си наказателен удар едва по средата на третата част! А Златанова, Баич, Димитрова и Шаренкапова трябваше да се мъчат през четвъртата част с по 4 фаула на гърба си. Сантяго пък висеше с 3. Марков, Цинцарски и Гочев бяха толкова „обективни“, че дори когато Драгана Гобелич направи фаул и вдигна ръка, за да си признае, нито един от тримата не счете за нужно да надуе свирката! Освен това никой от тях така и не се осмели да спре лактите на Перостийска при почти всяка борба под коша.
С тази победа „Дунав 8806“ вече се изравни по точки с „Хасково“ и за първи път през сезона се качи на второто място. Авансът на „Нефтохимик“ остана само една точка, но бургазлйки ще гостуват в следващия си мач на „Хасково“. Немислимо е „Дунав 8806“ да не се справи с „Левски“ при протоколното си гостуване в София.                   
„Дунав 8806“: Сантяго 24, Златанова 4, Баич 5, Димитрова 20, Шаренкапова 2 /З.Костова 3, Кочева 2, Илиева, Тодорова/.
„Нефтохимик“: Перостийска 11, Христова 17, Алън 9, Вранчева 5, Върбанова 2 /Гобелич 10, Найденова, Желязкова, Г. Костова/.