Спирането на лиценза на „Дунарит“ е продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Това гласи публикувано вчера в сайта на икономическото министерство официално становище на министър Божидар Лукарски. 
Констатациите според съобщението били свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не ставало въпрос за единичен случай. „Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени“ казва министерството, като за пореден път обяснява липсата на конкретика с това, че информацията е класифицирана.
„Не искам да коментирам изказвания, че застрашаваме националната или финансовата сигурност. Някак си не го възприемам като сериозно“, заяви ден по-рано в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на „Дунарит“ АД Кръстю Кръстев, който все още не е получил отговор на молбата си да се запознае с мотивите за спиране на лиценза на военния завод за внос и износ.
„За мен засега не са ясни точно мотивите за това действие на органа. В уведомлението пише - нарушена надеждност и икономическа стабилност. В моите представи за надеждност е обратното - предприятието става все по-надеждно, особено последните години добиваме увереност и самочувствие за работа на външни пазари. Икономическите показатели също вървят нагоре. За 2013 г. печалбата е 10 млн. лв., за 2014 г. има 8,5 млн. лв. платени данъци към държавата и осигуровки, не е имало закъснения с плащания към доставчици, персонал или държава“, заяви Кръстев.
„Затова казвам, че за мен мотивите са необясними и не мога да кажа какво стои зад това. По моя инициатива се свика събрание на сдружение „Българска отбранителна индустрия“. Колегите също се тревожат, защото спирането на нашата дейност се мултиплицира и при тях. Това значи, че не може да изпълняваме доставки за тях, те от своя страна не може да си изпълнят договорите също за външни клиенти, защото знаете, че отбранителната индустрия в България работи изключително за външни клиенти. И това действие всъщност поставя нашата фирма в ситуация да не можем да си внасяме комплектовки и материали по издадени вече такива разрешителни за внос, и не можем да изнасяме продукция, която е също по такива договори“, каза още Кръстев.
Той обясни, че зад всеки един договор на „Дунарит“ има държавни документи и от двете държави, които се съгласяват сделка да се осъществи. „Държавен орган издава сертификат за краен получател, който сертификат на краен получател нашата държава го признава и държавен орган издава лиценз за износ. Така че над нашите договори чисто търговски стоят и тези два държавни документа на двете държави. И единия като го няма, се предизвиква не само суматоха и неясноти“, казва Кръстю Кръстев.
„Дунарит“ вече пише писма до контрагентите си, в които обяснява, че форсмажорни обстоятелства пречат на доставките. „Всички искат обяснения за това защо при издадени предварително документи от държавните органи всъщност ние не можем да осъществяваме износа на стоката. Финансово това значи катастрофа, защото при сключени договори ние имаме получени аванси, с тези аванси са купени материали, започнало е производство, но ние не можем да изнесем стоката. Което значи, че трябва да се връщат парите, да се плащат неустойки“, казва изпълнителният директор на „Дунарит“.
За днес в икономическото министерство е насрочена среща между синдикатите и ръководството на военния завод и министър Лукарски и негови експерти.
От решенията на тази среща зависи какви действия ще предприемем, каза лидерът на КНСБ в предприятието Дияна Георгиева.

АБВ: Да не се превърнем в
Града на безработния дух


Общинският съвет на партия АБВ в Русе е против безцеремонното и безпричинно унищожаване на „Дунарит АД“ чрез отнемането на лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието и ще участва в протестни инициативи съвместно с гражданското общество в Русе. Това става ясно от декларация на общинския съвет на партията, под която се е подписал председателят на съвета Стелиян Стефанов. Освен това партията настоява вицепремиерът Ивайло Калфин да лобира пред Министерски съвет за отмяна на решението. 
След среща със синдикалните лидери в „Дунарит“ партията отчита, че 750 работници и служители в предприятието и още толкова заети в обслужващи контрагенти ще останат без работа.
„Дунарит“ е единственото предприятие, което е носител на най-добрите традиции в областта на военното производство като стратегически военен обект. Необходима е бърза реакция, за да не се превърнем от Града на свободния дух в Града на безработния дух, се посочва в декларацията.