Синдикатите в „Дунарит“ са инициирали среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в понеделник следобед, съобщи вчера за „Утро“ лидерът на КНСБ в завода Дияна Георгиева. 
От  проведения разговор ще се реши какви действия ще предприемат синдикатите, за да защитят честта на целия завод, обясни синдикалистката.
На срещата ще присъстват още председателят на КТ „Подкрепа“ във военния завод Стоил Георгиев и изпълнителният директор Кръстю Кръстев.
Министър Лукарски е внесъл искане за спиране на лиценза на дружеството за износ, внос и производство на оръжия в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност към доставките към Министерския съвет, така че ни дължи обяснение, посочи Георгиева. Тя не може да проумее как така „Дунарит“ застрашава националната сигурност, след като повече от 100 години работи за сигурността в нея.
Представители на русенската централа на КНСБ се срещнаха вчера със зам.областните управители Станимир Станчев и Явор Янчев, с които обсъдиха ситуацията. Профсъюзите отново повториха опасенията си, че има риск за работните места на 750 души и припомниха, че вече са изпратили писма до президента Плевнелиев, премиера Борисов, министър Лукарски и президентите на КНСБ и „Подкрепа“ с апел за възможно най-бързо изясняване на ситуацията и връщането на лицензите на фирмата. На срещата Станчев и Янчев се ангажираха, че областната управа ще разговаря за изясняването на проблема с имащи отношение към него министри.
Както „Утро“ писа, лицензът на „Дунарит“ е спрян за 6 месеца по сигнал на ДАНС на 25 февруари на заседание на Министерски съвет, без точката да фигурира в дневния ред. В подписаното от подалия оставка вчера шеф на агенцията Владимир Писанчев се твърди, че заради някои от договорите на военния завод можело да се стигне до големи загуби за държавата и това да рефлектира върху финансовата и националната сигурност.