С пълноводие почти като символ на великата и свещена индийска река Ганг русенската Художествена галерия посрещна изключително интересните платна на 14 художници от Индия, които гостуват за първи път в Русе. Проливният дъжд принуди работещите в РХГ да приведат в действие обичайната си практика прецизно да разположат кофи и вани под дъждовните ручеи, стичащи се от покрива на пинакотеката. Все пак, за откриването на експозицията „Умозрителност“ снощи съдините бяха прибрани, за да не смущават десетките русенци, проявяващи интерес към изкуството на художниците от далечната държава. 
Изложбата бе открита от изкуствоведката Людмила Касланова от фондация „Изток-Запад“, която е сред организаторите на експозицията, която бе поздравена с красив букет от хуманитарния зам.-кмет Иван Григоров. 
За хармонично навлизане в света на индийските живописци помогнаха и музикалните изпълнения на обоистката Светлана Анчева и арфистката Мартина Ябланска. Експозицията ще остане в Русе до 27 март, след което ще отпътува за Бургас.