Три автомобила на Пътна полиция са оборудвани със системи за видеонаблюдение и аудиозапис на проверките на пътя. Два от тях са в Русе, третият ще обслужва Бяла и района. 
Патрулките са обозначени със стикери на предния и задния капак, които показват, че проверките се записват и се снимат. Целта на новите системи е контрол на взаимоотношенията между водачи и проверяващи за преустановяване на корупцията, посочи началникът на Пътна полиция Румен Кръстев.
Оборудваните полицейски автомобили от вчера са в акция в града и региона, а от 6 часа на 11 март до 6 часа на 12-и те ще участват в специализирана полицейска акция „24 часа контрол на скоростта“, която се провежда по линия на TISPOL.
Системите включват три камери - на таблото в колите, на вратата на багажника и вътре в купето. Новото при проверките с видеонаблюдение е, че не се изисква спрените водачи да слизат от автомобилите си. След като се състави документът за нарушение, той се предоставя на шофьора за подпис и това се снима с предната камера. Служителите на КАТ имат на реверите си безжични микрофони с паник бутони, които записват разговорите между тях и водачите при констатирани нарушения. Целта е да се респектират шофьорите, които понякога повишават тон и правят скандали, посочи Кръстев.
В колите има и по два сървъра. Единият е за онлайн контрол и наблюдение на проверките от сградата на КАТ, другият е с дисков масив за съхранение на информацията и дава възможност на достъп до нея в продължение на 1 година.