Марина Григорова е завършила Софийския университет със специалности Биология и Медицинска и фармакологична биофизикохимия. Специализирала е Бизнесадминистрация и маркетинг, има и дългогодишен опит в клинична лаборатория. Ангажираността й в медия затвърждава у нея усещането, че сложността на генетиката и нейният недостъпен за обикновения човек език е пречката, която стои по пътя за по-добро здравеопазване. Определя себе си като „биологичен преводач“, защото за нея трансформирането на специализираната генетична информация в достъпна и разбираема за пациентите, е способът, който обезпечава навлизането на световните медицински практики в живота на българските пациенти.  
В момента Марина Григорова е мениджър проекти в столичната Групова практика за специализирана медицинска помощ „НМ Дженомикс“. Самата тя е насочила своите лични и професионални усилия в сферата на качественото и отговорно пренатално проследяване и грижата за бременните и семействата, планиращи бременност. А „НМ Дженомикс“ е партньор в инициативата „Панаир на добрината“. Миналата седмица зрелостниците от Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ в София изпратиха покани до връстниците си в Русе да се включат в благотворителната кампания. Условието е тоалетите в деня на изпращането от училище да се заменят с бели тениски, а събраните от това средства да се дарят в подкрепа на болните от избрано рядко генетично заболяване. Тази година помощта е за децата болни от муковисцидоза.

- Г-жо Григорова, какво представлява муковисцидозата?
- Болестта е известна още като кистична фиброза и е най-честото наследствено и животоскъсяващо състояние в европейската раса. То е резултат от мутация в ген (CFTR), който ограничава преноса на йони през мембраната на клетката в епителните повърхности на редица органи и системи в организма. Най-често и силно засегнати са дихателните пътища, панкреатичните канали, чревният тракт, жлъчните пътища, потните канали и др. Тяхната функция се ограничава от образуването и задържането на гъст, жилав секрет, чието отстраняване е трудно, а понякога и невъзможно. В България всеки 33-ти човек е носител на дефектен ген, причиняващ муковисцидоза.
- Кога най-рано може да се открие мутиралият ген?
- Той се открива при генетично изследване на всеки индивид, независимо от неговата възраст и етап на развитие. От чисто морална и психологична гледна точка най-подходящият момент за изследване е, когато отделният човек или двойката пристъпи към планиране на бременност. Така получената информация за носителството ще има практическо приложение и стойност, а и ще се избегне израстването на индивида с мисълта, че носи някакъв дефект в своите гени.
- Ако не се направи такова изследване, има ли симптоми, които бият тревога за наличие на този дефектен ген?
- Тук много важно е да правим разлика между болни от муковисцидоза и носители на дефектния ген. При всяка бременност на двама родители-носители на такъв дефектен ген, има 25% вероятност да се роди дете болно от кистична фиброза. Хората, които са носители на такъв мутирал ген, нямат никаква външна изява на болестта и много често дори не разбират какво носят като генетичен дефект и каква опасност заплашва децата им. Болните от муковисцидоза обаче проявяват всички свързани със заболяването симптоми - отделя се гъст, жилав секрет, който затруднява функцията на белите дробове, панкреаса, гастроинтестиналния тракт и др. Това, от своя страна, води до упорита и мъчителна кашлица, чести и тежко-протичащи пневмонии, затруднено храносмилане, изоставане в растежа, солена на вкус кожа, инфекции на синусите и много други, често с фатален край. В зависимост от мутацията /открити са 1700 вида мутации на този ген/ симптомите се проявяват предимно в ранна детска възраст.
- Каква е вероятността здрави родители да имат болно дете?
- Генетично има 3 вида хора - напълно здрави, носители и болни. Генът, причиняващ муковисцидоза, се намира в дългото рамо на хромозома №7. Всеки човек има комплект от 2 такива хромозоми. Ако и двете са без дефекти, това означава, че човекът е напълно здрав. Ако едната от тях носи дефект, човекът е носител. Ако и двете имат мутация, човекът е болен от муковисцидоза.
Ако и двамата родители са напълно здрави, няма вероятност детето да е болно, но ако и двамата родители са носители, има 25% вероятност детето да е болно от муковисцидоза. За съжаление, у нас средната продължителност на живота на болните от муковисцидоза е 13 години, докато в международен план е 37.4 години.
- Казахте, че в България всеки 33-ти човек е носител на дефектен ген, причиняващ муковисцидоза, но очевидно не всички се разболяват. Какво отключва болестта?
- Човек - носител на такъв дефектен ген, няма да прояви симптомите на това заболяване и няма да усети някакви негативи от това, че е носител. Опасността е за неговите деца. Събирането на двама родители-носители може да доведе до такава комбинация на дефектни гени, която да застраши живота на детето им. Ето защо е важно да знаем, ние и половинката ни, дали сме носители на такъв дефектен ген още преди да се стигне до бременност, за да се намали до минимум рискът за детето. 
- Има ли проучвания на какво се дължи мутацията на този ген и защо има 1700 разновидности?
- Разбира се, честотата на различните видове мутации в гена за муковисцидоза е различна по региони, като в България обикновено се изследват 80-90% от най-честите за областта мутации. При наличието на данни и индикации за по-рядка мутация, пациентът се подлага на по-щателен и пълен анализ, за да се открият максимално всички „подводни камъни“ и възможни проблеми в това отношение. Установено е, че някои от наличните мутации са съществували отпреди хиляди години и продължават да се предават и напред в поколенията.
- Включено ли е изследването за муковисцидоза в пакета изследвания на бременните предвид факта, че заболяването, макар и рядко, е най-разпространеното в България?
- За съжаление, този вид скрининг на двойки в България не е включен в национални програми и рядко двойките се подлагат на подобни изследвания, макар че е установено, че мъже с репродуктивни проблеми са вероятни носители на такъв дефектен ген. Желателно е най-вече семействата, които пристъпват към методите за асистирана репродукция, да имат едно на ум и да предприемат стъпките за пълни изследвания в това отношение.
- Това означава ли, че изследването би трябвало да е задължително за ин витро центровете и донорските банки, където анонимността на донорите е гарантирана?
- Конкретната самоличност на донора не е важна. Важно е качеството на донорския материал и всяко семейство, което използва донорски яйцеклетки или сперматозоиди или просто процедура по асистирана репродукция, има право и трябва да държи на качествена предимпрантационна диагностика. Ако аз, като пациент, използвам ин витро процедури – а често знаем, че семействата достигат до 3-ти, 4-ти опит, ще изисквам да се направят на мен, партньора ми или донорския материал всички възможни изследвания и тестове, за да се гарантира с максимална точност, че след всички физически, морални и финансови препятствия и мъки, през които преминава семейството, ще се достигне до раждането на едно здраво, щастливо и прекрасно дете, за което всяка майка мечтае.
- Смятате ли, че опасността се пренебрегва поради слабата информираност на хората?
- Определено информираността на населението относно муковисцидозата е малка и аз, като биолог и майка, искрено се надявам и работя за това хората да се запознаят с този проблем и да направят всичко възможно да предотвратят и спрат предаването на този дефект на децата ни. В България има около 220 болни от Муковисцидоза, като повечето от тях са деца. Те са подложени на ежедневни тежки, трудни и ограничаващи живота им инхалации, рехабилитации и болнични престои, които никое дете не заслужава.
- Колко струва изследването и как се извършва?
- Изследването се извършва от кръвна проба, която се изпраща, посредством „НМ Дженомикс“, в Националната генетична лаборатория, където се извършва тестването, и на пациента и лекаря се предоставя резултат, който е придружен от становище от генетик. Това становище дава препоръки и насоки за по-нататъшното протичане на планувана или настъпила вече бременност. За съжаление, изследването не се поема от НЗОК и цената за пациента е 150 лв.
- В Русе вземат ли се кръвни проби за такова генетично изследване?
- Благодарение на партньорството между НМ Дженомикс и Националната генетична лаборатория, този тест вече е лесно достъпен и за жителите на Русе поради факта, че вземането на кръвни проби може да се осъществи в лаборатория „Здраве“ в града.