След като миналата седмица обявиха старт на специализирани проверки на фризьори и козметици, вчера данъчните съобщиха, че погват и търговците на едро с цветя. Новината за акцията идва броени дни преди 8 март - един от дните, в които цветарите по традиция правят най-големите си обороти. 
Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор, съобщиха от НАП. Според сметките на приходното ведомство, най-големи са щетите за бюджета от укрит ДДС - 4,4 млн. лв. средно на година. Загубите корпоративни данъци се оценяват на 1,6 млн. лв., а от данъци върху доходите на физическите лица - на 953 хил. лв. В доклада се отчита, че през 2008-2010 г. 1231 търговци от сектора са потенциални нарушители, а това са 54,54% от всички 2257 души, осъществявали доставки с цветя и растения.
Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година. През 2014 г. са направени 200 ревизии, в резултат на които са установени допълнително 2,1 млн. лв. задължения към хазната.