Лицензът на „Дунарит“ АД за износ, внос и производство на оръжия е спрян от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Решението е взето на 25 февруари на заседание на МС, без точката да фигурира в дневния ред. Миналия петък то е изпратено по електронната поща до директора на русенския военен завод Кръстю Кръстев, а в сряда е пристигнало официално. Мотивите не са известни, но се говори за нарушена икономическа стабилност и надеждност. Единствената оптимистична нотка в наситената с мрачни тонове картина е, че лицензът не е отнет, а е спрян, следователно може лесно да се поднови.
„Дунарит“ изпълнява поръчки за НАТО по американска програма и изнася боеприпаси в Европа, Азия и Африка. По тези договори военният завод прави печалба от над 10 млн. лева на година и за никаква икономическа нестабилност не може да става дума. Спирането на лиценза от една страна ще доведе дружеството до фалит, от друга - ще стане причина за международен скандал, а от трета - 750 души ще останат на улицата, като сред тях има и цели семейства, коментира вчера за „Утро“ Кръстев след участието си в извънредно събрание на сдружението Българска отбранителна индустрия, където участниците принципно се обявиха против спиране на лиценза на „Дунарит“.
Не знам каква е причината за спиране на лиценза, но последствията за фирмата ще са катастрофални, тъй като има сключени договори, по които са взети авансово пари. Сроковете за изпълнение текат и ако износът спре, ще настъпи катастрофа. Няма да може да внасяме и компоненти за боеприпаси, посочи Кръстю Кръстев.
Той обясни още, че от 10 години заводът няма задължения нито към персонала, нито към държавата и затова е пуснал официално писмо до Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет да го допуснат до аргументите за спиране на лиценза, за да се запознае с тях. Вчера Кръстев е изпратил уведомителни писма за ситуацията по сключените договори на „Дунарит“ и финансовото му състояние до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет и до посланика на САЩ у нас Марси Рийс.
От декември 2014 година най-големият кредитор на спрягания за собственост на банкера Цветан Василев военен завод е италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио, който навлезе в страната като производител на текстил, но после инвестира във вино, туризъм, недвижими имоти. Той и управляваните от него дружества в Сливен, Ямбол, Свищов и Еленово, област Сливен, са имали общо около 90 милиона лева депозити в Корпоративна търговска банка. Към датата на затварянето на трезора „Дунарит“ е имал 92 милиона лева кредити от КТБ. От Търговския регистър става ясно, че през октомври миналата година са направени няколко цесии, с които бизнесменът Миролио поема задължения на „Дунарит“ за общо 24.55 млн.евро. В замяна на поетия дълг на 2 декември двете компании са сключили договор, с който „Дунарит“ се залага като обезпечение на вземанията на фирма „Е.Миролио“.  

Военният завод блокиран
по сигнал на ДАНС


Лицензът на „Дунарит“ е спрян до 26 юни по сигнал на ДАНС. След писмо на шефа на агенцията Владимир Писанчев 12-те члена на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към правителството единодушно гласуваха за това решение, каза снощи пред бТВ икономическият министър Божидар Лукарски. Според него заради някои от договорите на военния завод можело да се стигне до финансови загуби за държавата и по този начин да се стигне до подриване на националната сигурност. В същото време Лукарски смята, че работниците и служителите в изправеното пред фалит предприятие ще си получават заплатите и няма за какво да се притесняват.