Четири папки, пълни с извлечения от четирите банкови сметки на адвокат Иван Иванов през изминалите пет години, който е подсъдим по дело за имотна измама, станаха причина развръзката на случая да се отложи за пореден път. Причината сега е значителният обем на новите доказателства, с които прокуратурата, частните обвинители и останалите подсъдими и адвокатите им трябва да се запознаят, преди да бъдат приети и приобщени по делото.
По една от сметките на адвокат Иванов са получени 33 900 евро - с колкото са измамените сириецът Меджид Рустом и съпругата му Албена. Те си купили порутен апартамент през 2009 година, който ремонтирали основно.                  
Няколко месеца по-късно обаче се оказало, че жилището изобщо не се продавало, а собственичката му е на гурбет в чужбина и е потресена, че в имота й живеят чужди хора. Според прокуратурата схемата е замислена от  четирима души - 46-годишния Венелин Манолов, 39-годишните Ангел Ангелов и Пламен Пенчев и 55-годишния адвокат и председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов. 
С представянето на постъпленията и плащанията по банковите сметки на адвоката от 2009 до 2014 година вероятно се цели да се потвърди неговата теза. Той не крие, че е получил парите от продажбата на апартамента, но заявява, че не ги е задържал за себе си, а ги предал, за което още от самото начало на сагата твърди, че има разписка.
Вчера пред съда нито един от четиримата не пожела да разкаже как са стигнали до тази ситуация и какво е тяхното обяснение по случая.
Най-накрая в съдебна зала се яви Върбан Илиев от Горна Оряховица. Смята се, че до реализирането на измамата се е стигнало, след като му е открадната самоличността и Пламен Пенчев се представял за него. Именно Върбан бил представен като продавач на апартамента. Истинският Върбан обаче вчера заяви, че в Русе има роднини, но рядко стъпва в града. Нито е сключвал сделки, нито е имал имоти тук. А как някой се е сдобил с личните му данни и до днес не може да разбере.
„Нямам нищо общо с Русе. От 5 години ме разкарват напред-назад“, заяви мъжът.
В края на март се очаква делото да приключи с присъди на първа инстанция.