10 сирийци са заловени на паркинга на бившето предприятие за международни превози СОМАТ, докато търсели камион, в който да се качат. Мъжете са спипани  в събота пообед при съвместна акция на служители от ТЗ „Борба с организираната престъпност“, което отново е към МВР, и на Гранична полиция.
По време на разпитите станало ясно, че четирима от тях са от групата 44 сирийци и иракчани, която на 18 февруари призори бе открита в български камион с ябълки за Чехия. Още на следващия ден бегълците бяха осъдени условно и конвоирани до разпределителния център в Елхово, който е под шапката на служба „Миграция“. Четиримата мъже обаче успели да се измъкнат оттам заедно с още шестима имигранти и с помощта на каналджии да се качат на камион, който ги докарал само до Русе. След като слезли на паркинга, сирийците започнали да търсят друг камион, с който да минат границата, но бдителни граждани ги забелязали и подали сигнал в ТЗБОП. Бегълците са заловени и отново отиват на съд. Този път четиримата имигранти от предната група ще влязат ефективно в затвора.
На 27 февруари в 22.30 часа в Гюргево смесеният граничен екип е открил 5 афганистанци в турски камион с текстил за Франция. Бегълците са срязали брезента и се качили в каросерията в Турция, но стигнали само до Гюргево.