Ловни породи кучета изкарват по една заплата на ден на собствениците си, като изравят трюфели. Гончетата се обучават дори в градските градинки и по-големи зелени площи, разказаха пред ФОРУМНЮЗ стопани, решени да завъртят доходоносния бизнес.

В зависимост от вида и качеството на откритите гъби, цената им достига средно 300-400 лева за килограм у нас, а в чужбина стойността скача поне двойно. Така в добри дни експертите в тази област и кучетата им изкарват сумите само за няколко часа, след което се прибират доволни.

Ентусиасти в действие

Питомците се обучават от малки при полеви условия, а за да станат много добри в тази дейност, е хубаво да се водят и в планината.

Един от събирачите на трюфели с куче е Иван. Той отглежда гончета почти цял живот, но се запалва по това да ги обучава преди няколко години, когато се връща от чужбина. Там търсенето на трюфели му станало повече от хоби, което се оказало и доста доходоносно, стига да имаш нужния верен помощник. Взима си рядка порода  – хановерски кръвослед и започват тренировките за търсене на скъпи гъби почти веднага.

Оказва се, че не само той обаче е открил нишата у нас и други българи също отдавна обучават животните си в откриване на черните и белите вкусотийки.

Добрите търсачи вадят ценните находки дори от зелени площи в градски условия. Няма нужда да се ходи на много далеч и да се мислят находища, понякога дори между блоковете се откриват трюфели, категорични са гъбарите. Разбира се, условието е да имаш късмет, което невинаги се случва, казват с усмивка те.

Много голяма част от тях обхождат едни и същи места, защото нямат възможност да пътуват из страната или в чужбина. Надяват се на кучетата и на добра реколта, която да могат да реализират на пазара след това. „Не можеш да живееш само от това, но пък когато има удар, можеш да изкараш месец и отгоре с парите“, призна Иван пред екипа ни.

Неговата мечта е да може да посещава различни местности и да се посвети изцяло на този род дейност. „Много е вълнуващо, като все едно да търсиш заровено имане. А когато сам си обучил кучето си и двамата откривате находки в екип, тогава се запалваш истински“, казва още нашенецът.

Най-добрите

Най-добрата порода куче за търсене на трюфели, а тази която ги открива. Това е най-често срещаната шега между търсачите на ценните гъби  Специалистите в тази областта обаче съветват да се избират кучета, които в рода си имат търсачи на подземната гъба. Така имате 90% шанс и вашият четириног приятел да стане отличен търсач.

Друг ключ към успеха е търпението и постоянството при работата с животните, която след това се отплаща в пъти.