Коледният подарък на съпругата на преподавателя в Русенски университет доц.Асен Асенов за близо 600 лева се превърна в коледен кошмар за семейството. Причина за това са двата чифта ботуши, които дамата си харесала от магазин „Hush Puppies“, които обаче след по-малко от седмица и две обувания дали дефект.
От единия чифт се отлепи кожа, а от другия започна да пада боя. Високата цена предполага и завидно качество, затова не искам ремонти, а да ми върнат парите, още повече бяхме подведени - на витрината на магазина на видно място стои „Hush Puppies“, а се оказва, че става дума за друга марка, казва доц.Асенов.
Оказва се, че веригата „Hush Puppies“ вече няма представителство в Русе и не е упълномощавала никого с правото да предлага обувки с такава марка. Купувачът се е подвел от табелата на входната врата на магазина на пл.“Хан Кубрат“, както и картончетата с цените на ботушите, на които стоят емблемите на „Hush Puppies“ и затова не се е усъмнил, че купува обувки точно от тази марка. Негово запитване след инцидента до официалния представител на „Hush Puppies“ за България показало, че русенският магазин е със спрени права от март 2013 година.
„Дамата си купи италиански ботуши „Студио Малори“. Действително след няколко дни тя върна единия чифт, като показа лек дефект, който се е появил от търкане, и бързо го отстранихме. Другите ботуши нямаха забележка. Няма как да върнем парите за стоката, най-малкото защото такъв е законът“, коментираха от магазина, който вече се казва „Anatomic&Co“. И разясниха, че гаранцията на обувките е 1 месец, през който при евентуалното настъпване на повреди, от магазина са длъжни да ги отстранят или да подменят обувките. От там обясниха още, че се случва хората да ги свързват с „Hush Puppies“, но им обясняват, че вече са друг магазин и предлагат други обувки. „От съществуването на магазина вече пета година в книгата ни за рекламации има не повече от 30 сигнала за дефектни или повредени обувки. А едната серия ботуши, която съпругата на доц.Асенов си купи, вече е изчерпана и никоя клиентка не се е оплакала от качеството им“, коментира продавачката в магазина.
Двата чифта ботуши продължават да отлежават в магазина, тъй като доц.Асенов е категоричен, че в замяна си иска парите, а не некачествена стока. Затова преподавателят е пуснал жалба в Комисията за защита на потребителите и от там очаква разрешаване на казуса, в който е попаднал.