Столичният резбар и реставратор Ивайло Иванов, който през пролетта предложи да изработи иконостаса на храма „Всех Святих“ като дарение, вчера се срещна в Русе с кмета Пламен Стоилов и ръководството на Русенската митрополия. В седемдневен срок Иванов да изпрати оферта, за да се прецени дали ще му бъде възложена работата.
От дълги години съм се посветил на резбарството, направил съм много иконостаси в страната и досега никога не съм вземал пари от църквата за труда си, защото смятам, че това е божие дело, заяви пред „Утро“ софиянецът. 
Той обяви, че 60% от офертата му за изработката на иконостаса на „Всех Святих“ ще бъде дарение, а останалите 40% ще отидат за заплащане на хората, с които работи във фирмата си „IP Три рестменидж“. Освен това е готов да поеме безвъзмездно или срещу символично заплащане да реставрира и иконите за иконостаса.
Вчера Ивайло Иванов и архимандрит Виктор посетиха недовършената църква „Всех Святих“, за да може майсторът да вземе размерите, а след това отидоха в „Света Петка“ и в гробищния параклис „Чародейка“, където има части от оригиналния иконостас на съборения през комунизма храм.
Не всички елементи на иконостаса са запазени, но пък има негови снимки, така че той ще бъде възстановен едно към едно. Единствено размерите му ще бъдат по-големи, защото новият храм е по-голям от стария, обясни отец Виктор.
Ивайло Иванов научил, че се търсят дарители за русенския храм „Всех Святих“ през миналата година от телевизията. След като чел призива на патриарха Неофит, се свързал с кмета Пламен Стоилов и обяснил намеренията си.
Иванов споделя, че е първа година студент в Семинарията и смята като завърши да се посвети в  служба на църквата. До това решение стигнал след 10-годишна вътрешна борба.
Ако е рекъл Господ, ще стана свещеник, каза резбарят.
Семеен е, има 4 деца - трима сина, от които най-големият е на 24 години, и една дъщеричка, която е само на годинка и половина. Бог най-после ме дари с дъщеря, кръстена е на моето име - Ивайла, казва с радост в гласа бащата.
44-годишният мъж разказва, че преди години е имал доста фирми, че е правил обзавеждането на много хотели по морето, но вече се е отказал тази дейност, защото е разбрал, че всичко е вятър и суета.
Ако митрополията и Общината харесат офертата на Ивайло Иванов, ще има договор с неговата фирма. Тъй като намеренията са храмът да бъде открит през септември.
Иванов уверява, че иконостасът ще бъде изработен от орех, защото това е най-добрият материал.
Архимандрит Виктор напомня, че в първата десетдневка на февруари ще бъде обявено настоятелството на „Всех Святих“. Той обаче споделя, че все още няма представа какво се случва с процедурата по прехвърлянето на храма в собственост на митрополията, след като сдружението бе закрито. Известно е само, че процедурата се бави. Независимо от това водопроводната инсталация вече била готова, оставало да са прокарат токът и парното, а след това да започне работа по вертикалната планировка.
През февруари кметът Пламен Стоилов ще покани на среща управата на разпусналото се сдружение „Всех Святих“, комуналните фирми и митрополията, за да обсъдят всички стъпки по довършването и откриването на храма.
По инициатива на Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ и с подкрепата на Стоилов на 20 януари ще има благотворителен концерт в Голямата зала на Доходното от 18,30 часа. В него специален гост ще бъде оперната прима Мариана Цветкова.
За 1 март пък се подготвя благотворителен бал.