39-годишният криминално проявен Борис Борисов-Белята е разстрелян заради пратка с дрога, която е доставил, но получателите са му платили с куршуми вместо с пари. Това е една от версиите за убийството му, по която работят криминалистите, научи "24 часа".

Боби Белята е подсъдим в спецсъда за това, че е поел ръководството на наркоорганизацията на Таки след бягството му. Двамата са връстници и приятели от деца. По делото подсъдими са 18 от хората на Таки, сред които Лубо Чука, Камен Куката и др.

В сряда около 21,30 вечерта Борис Борисов е имал уговорена среща в пуста местност до брега на езерото в софийския квартал "Казичене" и оградата на затворническото общежитие. Той

отишъл до мястото
с тойота,


която не се води на негово име. Придружавал го негов приятел, който не е присъствал на срещата му с все още неизвестните убийци.

Мъжът останал да го чака на стотина метра от мястото. По-късно чул стрелбата и видял изтеглянето на убийците с автомобил.

Боби Белята бил застрелян извън автомобила, по който няма следи от куршуми. Оцелелият му приятел побягнал към близката бензиностанция на "Шел", която е на околовръстното шосе и на 200 метра от мястото на убийството. Оттам подал сигнал на 112. Работещи в бензиностанцията разказаха пред "24 часа", че мъжът е бил мокър и притеснен.

След това се върнал на мястото на убийството, където бил открит от пристигналите след минути полицаи. Криминалистите намерили тялото на Борисов до езерото. Прострелян е с 13 куршума. Предполага се, че стрелците са били поне двама.

"Има свидетел, но дали е очевидец, или не, това са вече подробности, които ще се уточнят допълнително", каза вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Криминалисти са отвели за разпит приятеля на Борис Борисов, за да разберат с кого е имал среща край езерото в "Казичене", където е и затворническото общежитие.

Боби Белята се явяваше на всяко заседание по наркоделото в спецсъда,

За последно това е станало на 19 февруари - 8 дни преди да го разстрелят в "Казичене".

Убитият е женен,
има две деца


Съпругата му Здравка е мениджър на автомобилния тим, с който Боби Белята се състезаваше в близкото минало. Семейството е адресно регистрирано на бул. "Александър Пушкин" 84 в София, където живееше и Христофорос Аманатидис-Таки. За двамата се твърди, че останали приятели и след като Таки избягал от България заради разследването срещу него. Поддържал добри отношения и с Любомир Симеонов-Чука, но не и с останалите подсъдими от организацията му. Боби Белята запалил приятеля си Таки по автомобилния спорт и Формула 1, а той пък го вкарал в наркобизнеса.

Официално няма работещ бизнес. Заедно с другп приятеля си Николай Стефанов са собственици на строителна компания без дейност.

Неофициално се знае обаче, че Борис Борисов се занимава с внос на автомобили.

През последните години той пътувал често зад граница. Въпреки че официално няма работещ бизнес, той е водил луксозен начин на живот.

В криминалните хроники Борис Борисов влезе през 2002 г. Той бе един от двамата бомбаджии "рибари", които заложиха взрив в сервиза на сириеца Самер Абдулатиф.

Тогава той бе арестуван заедно с Боян Харалампиев-Митничаря заради бомбения атентат. Пред полицията двамата обясниха, че следите от тротил по ръцете им са от това, че ходили на риболов и използвали бомби. За това престъпление Боби Белята има условна присъда от 2 г. и 6 м.

През 2012 г. той бе арестуван и като участник в група за ДДС измами, ръководена от Светослав Стамов-Гембъла, но това дело бе прекратено.

 Тренирал бокс, печелил ралита

Борис Борисов е известен в спортните среди. Като юноша е тренирал бокс, по-късно става автомобилен състезател.

Расте в добро семейство. Завършва гимназия с хуманитарен профил, после следва висше образование. Започва спортната си кариера през 2000 г. На първото си състезание завършва трети. Участва в ралита и печели призови места години наред. По това време името на Борисов още не се свързва с организираната престъпност. Жъне успехи на ралитата "България" и "Хеброс" с автомобил "Форд Пума". През 2007 г. преустановява временно спортната си дейност. Официално - по лични причини. Истината е, че по това време вече има сериозни проблеми с правосъдието във връзка с взрива на автосервиза на сириеца Самер Абдулатиф.

Години наред Борис Борисов е част от екипа на "Приста ойл рейсинг тийм". Заедно с навигатора си Борис Рангелов и съпругата Здравка участва в сдружението "Би енд Би рейсинг тийм".

През 2009 г. Боби Белята се подлага на операция на синусите в Германия във връзка със стара травма от времето, когато е тренирал бокс.

Борисов е израснал в столичния кв. "Овча купел". Още от ученическите си години проявявал страст към автомобилите. "Като тийнейджър, се забавляваше да краде емблемите на колите. Беше ги отскубнал от всички автомобили в квартала. Понякога задигаше и нещо малко от магазина като пакетче дъвки или няколко вафли", разказа негов комшия.

Познанството му с Таки датирало от ученическите му години. "Не зная дали бяха съученици, но от 7-8-и клас станаха близки. Те са и набори. Всеки ден си купуваха банички. Пораснаха ми пред очите, но е жалко, че избраха такъв път за себе си", споделя търговец от квартала.

Вчера сервизът на Белята в "Овча купел" бе затворен. Субаруто му стоеше отпред, подготвено за ремонт и повдигнато на крик. Монтьори от отсрещния сервиз разказаха, че той бил сред най-добрите майстори на състезателни коли и най-бързите рали пилоти. "Е, Илия Царски би казал, че за това не го биваше", коментираха те катастрофата между двамата пилоти през 2010 г. във В. Търново.