Блок „Райна Княгиня“ в „Здравец Изток“ и блок 4 в Мартен са първите, които вчера подписаха договори по националната програма за саниране. Под документите сложиха подписи кметът Пламен Стоилов председателите на двете сдружения Владислав Вълев и Павлина Димитрова. 
Блок „Райна Княгиня“ е на 5 етажа, с 1 вход и общо 50 апартамента. Не беше лесно, имахме определени трудности най-вече с възрастните хора, сподели Вълев.        
В сдружението са се включили 46 от собствениците, останалите четирима са подписали декларации за съгласие, а ключът от един апартамент дори вече е предаден на председателя на сдружението. В блока няма живeeщи в чужбина, а единствено в близките села, но контактите с тези собственици са записани в домовата книга и не е имало никакъв проблем за връзка с тях. Вълев каза, че не са идвали на консултации в общината, защото не са срещнали трудности при оформянето на документите. 
Блокът в Мартен е с 4 входа и 57 апартамента, като 88% от собствениците участват в сдружението, каза Димитрова. Имало живеещи в чужбина, но също не е имало затруднения при връзката с тях и всичко се е случило по взаимно съгласие. Те обаче са идвали на консултации 4-5 пъти в общината, като част от притесненията им са били да не се вдигне данък сгради. 
Готов за подписване е и трети договор за саниране - на бл. 7А в „Дружба 1“, но председателят на сдружението вчера отсъстваше. Още 4-5 договора се очаква съвсем скоро също да бъдат подтвърдени с подписи. Другата седмица предстои да се сключат договори с областния управител и да се кандидатства в Банката за възстановяване и развитие. 
Открито има опити за саботиране на програмата, заяви вчера кметът Пламен Стоилов. За съжаление, изцяло прозира политически интерес тя да бъде провалена, коментира той и допълни, че е получил сигнали от председатели на етажна собственост. Не е нормално да плашат хората, коментира Стоилов и даде пример с бл. „Беласица“. В него има 152 апартамента и екипът по програмата и служители от отдел „Етажна собственост“ се е наложило две седмици да разговарят само с един собственик, който бил убеден, че ако предостави лични данни, ще му продадат жилището. 
Това е един уникален шанс да съживим и укрепим сгради, които конструктивно вече са амортизирани, и ако сега не се възползваме, след години собствениците ще бъдат принудени със собствени средства да правят това, което сега държавата поема, или да си търсят нови жилища, каза Стоилов. Той коментира, че в крайна сметка тази програма ще се реализира и по нея ще бъдат облагодетелствани тези, които успеят да се сдружат, да си подготвят документите и да стартират навреме процедурите. Общината и екипът, ангажиран с реализацията на програмата за саниране, отдел „Етажна собственост“ ще окажат пълно съдействие и подкрепа на русенци във всички дейности, увери кметът. 
По оперативна програма „Регионално развитие“ в Русе има 12 блока, които вече имат сключени договори с Министерството на регионалното развитие, каза още Стоилов и посочи, че вече има избрани изпълнители и до месец ще започне санирането им. Убеден съм, че когато русенци видят новата визия на блоковете, много бързо ще се разсеят техните съмнения и подозрения, но за много от тях ще бъде късно, тъй като няма да има вече ресурс, заяви Стоилов. 
С много ускорени темпове подготвяме процедурите по възлагане на енергийното и конструктивно обследване, като целта е в началото на май да стартираме обществената поръчка за строително-монтажните работи, съобщи още Стоилов. Принципът, който ще се следва, е един блок-една фирма, а процедурите за енергийно и конструктивно обследване ще бъдат разделени, обясни той.