Уличните музиканти вече ще заплащат такса от 60 стотинки на ден за централната градска част, а за всички останали зони - по 50 ст. Зимният период, през който заведенията плащат половин такса за тротоарно право, се удължава до май, каквото беше искането на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. Заведенията, които имат трайни ограждения навън като прословутите „аквариуми“ за пушачи и ги използват целогодишно, вече ще плащат пълна такса и през зимния период. А ако тентите и сенниците не се ползват и гражданите преминават свободно, няма да се заплаща такса.
Това са най-съществените промени в наредбите за търговската дейност и за определянето на местните такси и цени на услуги, които общинските съветници гласуваха на сесията вчера. Преди това обаче Мирослав Славчев от „Атака“ обяви таксата за уличните музиканти за недомислие и така провокира дискусия по предложението. Според Славчев по същата логика трябва да се обложат и просяците. 219 лв. ще е събраната сума за 365 дни, което е нищожно малко, заяви той и апелира предложението да не се приема или вносителят да го оттегли. 
Шефката на общинския отдел „Търговия и наемни отношения“ Франческа Георгиева опонира, че са проучили въпроса и във всички държави се заплаща определена такса и допълни, че публична общинска собственост не може да се предоставя безвъзмездно. Каквато и площ да се заема, ще се заплаща минималната такса от 60 ст., каза тя. 
Венцислав Илиев от Синята коалиция и ВМРО пък поиска да разбере кой и как разрешава определени изпълнения. Според неговия колега Юлиян Гарелов от един маловажен проблем се прави голям, а съветниците си затварят очите за съществената промяна. От няколко години дискутираме темата да намалим товара върху търговците и сега допускаме грешка с въвеждането на пълна такса за зимните масички, каза той. 
Бедрос Пехливанян от ГЕРБ обаче посочи, че с промените условията стават еднакви за всички, защото тези, които сега изнасят маси и не плащат, вече няма да могат да го правят. Освен това, ако тентите и сенниците не се ползват, няма да се плаща такса, уточни той. 
След бурната дискусия предложението бе прието с 34 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържали се“.