Единайсет деца на бежанци са настанени в приюта на БЧК в Русе. Това съобщи директорът на областната червенокръстка организация д-р Руденко Йорданов след годишното отчетно общо събрание на Областния съвет на БЧК, в което участваха и зам. генералните директори на хуманитарната организация д-р Славита Джамбазова и Василка Каменова.
Родителите на децата са в ареста и изчакват приключване на следствието срещу тях, след като са били задържани при опит да излязат нелегално от страната. 
„Децата са настанени съобразно нормите на международното хуманитарно право и на човешките норми на поведение в приюта при нас. Те получават необходимите грижи - топлина, храна, подслон“, каза д-р Йораднов. 
Проблем е имало с намирането на преводачи, тъй като част от децата са от Ирак, но той е бил решен.
Относно кризисната трапезария за бездомни д-р Йорданов каза, че тя е работила около 50 дни тази зима, като са раздадени около 2000 топли обяда. Средствата, които са били изхарчени, са около 7000 лева. 
„Това не е само трапезария, а място, където тези хора получават информация и обгрижване, а също и хигиенни възможности - баня, ново бельо, кърпа, четка и паста за зъби, самобръсначка“, каза Йорданов. 
Случвало се е на част от бездомните да им се намери работа, да им се помогне да получат медицинска помощ и документи за самоличност, за да могат да бъдат включени в системата за подпомагане. 
Йорданов каза още, че БЧК-Русе не спира да набира средства, тъй като не само бездомните са страдащите хора в България. През тази година целта е да бъде увеличена и бедствената готовност. В момента в базата на БЧК-Русе в Пиргово се обособява помещение, което да подслонява при нужда спасителни екипи от други градове. 
„Там можем да приютим двайсетина души, които при нормални условия да си починат и през деня да помагат с каквото е необходимо“, каза Йорданов.