Хранилки за птици майсториха вчера ученици от основно училище „Иван Вазов“, които дойдоха на гости в дирекцията на Природен парк „Русенски Лом“ за неговия 45-и рожден ден. Домакините почерпиха с торта своите малки приятели, а след това посрещнаха и студенти първокурсници по специалността екология в Русенския университет, с които проведоха разговор за гората.
Горите в момента са над 80 процента от територията на природния парк, каза на пресконференция директорът на „Русенски Лом“ Цонка Христова. Паркът е създаден точно на 26 февруари 1970 година, като тогава площта му е 2220 хектара по поречията на реките Мали, Черни и Бели Лом. Всъщност, принос за появата на заповедта в Държавен вестник за създаването на „народен парк“ има и един британец, разказа вчера доскорошният директор на ПП Милко Белберов. 
Първото предложение от Русе за това било отхвърлено от тогавашния Комитет за опазване на околната среда. Ученият и заклет природолюбител Еберхард Унджиян, който бил в основата на предложението, споделил огорчението си от отказа с преподавателя по физика в Английската гимназия и любител орнитолог Дейвид Браун. Браун и Унджиян често обикаляли чудните местности по Ломовете и британецът бил възхитен от удивителната природа. Като научил за фиаското на идеята това прелестно кътче да получи статута на защитена територия, той написал писмо до Министерски съвет. Благодарение на него нещата се задвижили енергично и в крайна сметка обявяват „Русенски Лом“ за народен парк, каза Белберов. 
Днес паркът обхваща 3408 хектара площ, от които 90 декара са заливни ливади, каза Цонка Христова. На територията има над 1000 растителни вида, посочи тя и призна, че най-много се радва на 16-те вида защитени орхидеи. Надяваме се територията на парка да се увеличи още - максималният вариант е площта да стане 33 хиляди хектара и да стигне границата на Натура, съобщи Христова.
По повод 45-ия рожден ден на парка неговата управа обявява ученически конкурс за рисунка на тема „Гората на ПП „Русенски Лом“. Децата могат да изпращат свои творби до края на март. Резултатите ще бъдат обявени на 2 април, когато започва Седмицата на гората, а най-добрите рисунки ще бъдат подредени в изложба в „Мол Русе“.