Днес се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да внесе предложение за временното отстраняване от длъжност на съдията от Районния съд в Русе Николай Стефанов. Дали магистратът ще бъде отстранен от работа, докато приключи наказателното производство срещу него, ще реши Висшият съдебен съвет.
Във вторник Апелативният съд в София пусна съдия Стефанов под парична гаранция от 1000 лева, като отмени решението на първоинстанционния съд, че мястото му е в ареста. Въпреки че гаранцията бе внесена още в ранния следобед от двама от адвокатите на магистрата, той прекара още една нощ в ареста и вчера се очакваше да поеме към Русе.
Срещу него най-вероятно ще бъде образувано и дисциплинарно производство за действия, уронващи престижа на съдебната власт.
Съдия Стефанов е обвинен в искане на подкуп. Основен инициатор на неговото задържане на 14 февруари е адвокат Свилен Стефанов, който твърди, че е бил изнудван да плати, ако иска съдията да одобри споразумение по дело за грабеж. Случаят предизвика брожение сред юридическите среди в Русе, като малцина вярват във вината на съдията.