Трима афганистанци са заловени в ремарке, качено на товарен влак от Турция за Германия. Засечката станала във вторник на свечеряване на гара Разпределителна при проверка на композицията от граничните служители.
В 18.15 часа на гарата спрели 50 вагона, теглени от два локомотива. 26 от тях били празни, в останалите имало по две ремаркета за товарни камиони с покривала. Проверката с газ анализатор показала, че в едно от ремаркетата има наситено съдържание на въглероден двуокис, а брезентът е срязан отгоре. След премахването му в ъгъла на товарното помещение били намерени трима свити на кълбо мъже без документи, които казали, че са от Афганистан.
Това е първият опит за нелегално минаване на границата от имигранти с товарен влак за тази година. В края на миналата са пресечени два такива опита, като при първия са задържани 9 афганистанци, а при втория - още 4 техни сънародници.
Около 680 чужденци са хванати за миналата година на ГКПП-Русе при опит да излязат тайно от страната, посочи директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Димитър Чорбаджиев. Най-много са задържаните от Сирия -470. След тях се нареждат афганистанците, които заприиждаха в края на 2014 година. Сред имигрантите има още граждани на Ирак, Иран, Турция, Пакистан и Ливан.
От началото на тази година на Дунав мост и на гарата са спрени 100 нелегални бежанци. 30 са заловени през януари, 70 през този месец.