Милена е дете на 11 г. и когато беше настанена в къщичка „Вяра“, не контролираше ръцете си и си удряше шамари. Сега тя има изключително добре развита моторика, а автоагресивните прояви намаляха.
При настаняването си в къщичка „Надежда“ Борислав беше много пасивен и неадекватен. Не се движеше, беше страхлив и уплашен, а след заниманията с него той вече играе с топка, говори с думи и изрази и подрежда играчките на останалите деца. 
Това разказаха социалната работничка в центъра за настаняване от семеен тип „Вяра“ Борина Василева и колегата й от център „Надежда“ Станислав Георгиев вчера на заключителната пресконференция по проекта „Нашите деца са нашата отговорност“. Той е надграждащ проекта, по който бяха изградени трите социални къщички - „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“, за деца и младежи с увреждания от специализираните институции и беше реализиран за 18 месеца по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Ангажимент на Община Русе е да осигури устойчивост на социалните услуги в следващите 5 години. 
Към момента в трите центъра са настанени 38 деца и младежи при капацитет 42 места. Разкрити са 63 работни места, а с над 600 000 лв. са осигурени условия за отглеждане и възпитание на децата. Социалните работници споделиха, че процесът на адаптация е много труден и още не е приключил нито за децата, нито за персонала. Децата изграждат самочувствие, което досега не са имали, и се включват в много социални прояви, отбелязаха още те. 
Участие в пресконференцията взеха зам.-кметът Иван Григоров, шефката на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева, ръководителят на проекта Ани Венкова, екипът на проекта, управителите на трите социални къщи и социалните работници. Истинска изненада за тях беше появата на Петя от къщичка „Любов“, която раздаде на присъстващите ръчно изработени картички и мартеници от децата и младежите, настанени в трите центъра.