Чувствам се невинен. Не съм искал подкуп. Това заяви пред Апелативния съд в София съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов. Въпреки това магистратите на втора инстанция сметнаха, че има данни магистрата да е поискал подкуп, но няма риск да извърши друго престъпление или да се укрие. С тези мотиви състав на Апелативния съд в София пусна под парична гаранция от 1000 лева магистрата. С това апелативните съдии отмениха решението на Софийски градски съд, който преди седмица сметна, че мястото на съдията е за постоянно в ареста. Решението е окончателно.              
Още в следобедните часове след приключване на делото за мярката за неотклонение двамата адвокати на магистрата Емил Тодоров и Димитър Стефанов внесоха сумата, а по-късно съдия Стефанов тръгна към Русе.
„Радваме се, че има все още мислещи и съвестни съдии, които не плащат данък обществено мнение“, коментираха част от защитниците на магистрата. По време на гледането на мярката му е присъствала и съпругата му Цветалинка, която посочила, че има правосъдие и вярва в добрия изход от ситуацията.
Освен Емил Тодоров и Димитър Стефанов със защитата на съдията още при ареста му се зае Иван Василев, а вече има и четвърти адвокат - Людмил Павлов. Защитниците са застанали зад гърба на магистрата безвъзмездно.
Русенският съдия е обвинен, че е поискал и опитал да вземе 1000 лева подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение по дело за трима непълнолетни бандити, които отмъкнали със сила 35 лева от свой връстник. Според показания на разпитвани по делото русенски прокурори съдията много трудно одобрявал споразумения.
Адвокатът твърдял, че на 9 февруари - когато е било насрочено делото за споразумението, се видял със съдия Николай Стефанов в градинка до Съдебната палата в Русе. Тогава магистратът го попитал: „Твоите хора няма ли да почерпят?“. Тъй като адвокатът не бил разбрал за какво става дума, съдията уточнил: „Поне едни 100 лева няма ли да дадат“. А прокурорът вчера поясни пред съда, че ставало дума за техническа грешка и че не били поискани 100 лева, а 1000 лева. Държавното обвинение изтъкна и друг аргумент за оставането в ареста на магистрата - че само защото е съдия, има опасност да извърши друго престъпление - да отмъсти със саморазправа на лицата, които са дали показания срещу него. Съдиите обаче определиха тази теория като абсурдна.
Заседанието миналата седмица, когато бе решено магистратът да бъде задържан за постояно, се запомни и с абсурдния прочит на разпечатките от телефонните разговори между съдията и адвоката. Тогава бе прието, че на всички въпроси на адвокат Стефанов, отнасящи се до парите, обвиняемият съдия отговаря: „Не се разбира“. Така съдът направи извод, че Стефанов е предполагал, че е подслушван или е контролирал разговора. Изобщо не беше обърнато внимание на адвоката на Стефанов, който опита да обясни, че „не се разбира“ не са думи на обвиняемия, а обяснения на служителите, подслушвали разговора, защо не записват в разпечатката от СРС-тата отговорите му. Вчера обаче тримата апелативни съдии приеха, че репликата „не се разбира“ всъщност е пояснение на служителите, които са сваляли подслушваните телефонни разговори, че не разбират какво отговаря съдия Стефанов.