420 лeва събраха приложниците от арт ателието към център „Милосърдие“ от базара на техни произведения в „Баумакс“ по време на отминалите празници. Глинените фигурки привлякоха вниманието на русенци с нестандартната си форма, а организаторите по този начин напомниха за малчуганите със сензорни и двигателни нарушения и ментални затруднения. С парите ще бъдат закупени билети за куклени театри и концерти.
Глината, освен че е податлив материал за обработка, успокоява децата, казва ръководителката на арт ателието в центъра художничката Соня Чурова. Така се появяват чудновати форми на панички, фруктиери, маски и всичко, което може да роди детската фантазия. В работилничката се занимават близо двадесет деца. Те посещават ателието по терапия в различни дни и чрез занимателните игри успяват да преодолеят проблеми в двигателно-опорната система и концентрацията. Средата в ателието е неизменна, ако се промени мястото на някой предмет, децата стават неспокойни, обяснява Чурова. Затова там могат да се видят обособени кътчета с глазура, бои, четки, работни маси с модели и т.н. И за да бъде всичко като в реалния свят, малките творци изпичат изработените глинени предмети в пещ.
Стените в ателието са пригодени за рисуване и на тях децата изразяват себе си и своите емоции, а педагозите и психолозите успяват да им помагат, като разчитат техните рисунки. Постижение за малчуганите, които обичат да прекарват времето си в арт ателието, е една голяма картина с динозаври, дело на четири деца. Във фоайето на център „Милосърдие“ пък са изложени пана, картички и фигурки, изработени с природни материали. Сред тях са и ангелчетата на децата, които мечтаят да имат много приятели, да ги подкрепят и приемат като равни.